Veşti bune pentru IMM-urile care vor să se finanţeze de la bursă: De la 1 iulie dispare plata tarifului de procesare la listarea primului instrument financiar. Adrian Tănase, CEO BVB: Facilitatea vine să susţină dezvoltarea pieţei într-una de creştere a IMM-urilor

Autor: Cristina Bellu 08.06.2021

Companiile antreprenoriale care vor să se finanţeze prin emiterea de acţiuni, obligaţiuni sau alte instrumente financiare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) vor fi scutite începând cu data de 1 iulie 2021, de plata tarifului de procesare la listarea primului instrument financiar.

Tariful de procesare, care presupune analizarea cererii de admitere la tranzacţionare, va fi perceput de către BVB începând cu listarea celui de-al doilea instrument financiar. Facilitatea se aplică doar noilor emitenţi, nu şi celor care au deja acţiuni, obligaţiuni sau alte instrumente financiare listate pe SMT-ul BVB, până la data de 1 iulie 2021, anunţă BVB printr-un comunicat.

„Lichiditatea pe AeRO a crescut semnificativ, apropiindu-se de 1 milion de euro pe zi, respectiv de peste trei ori mai mult decât în 2020 şi de aproape 12 ori mai mult decât în 2015, când a fost lansată piaţa AeRO. Această evoluţie demonstrează interesul investitorilor pentru companiile nou-venite pe această piaţă. În acest context, noua facilitate vine să susţină dezvoltarea pieţei într-una de creştere a IMM-urilor”, spune Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

Un număr de 12 companii antreprenoriale s-au listat din 2019 până în prezent pe piaţa AeRO, segmentul de acţiuni din cadrul SMT. La finalul şedinţei bursiere de 7 iunie 2021, cele 12 companii aveau o capitalizare cumulată de 1,02 miliarde lei (208 milioane euro).

Noii emitenţi- iHunt, Norofert, Holde Agri Invest, 2Performant, MAM Bricolaj, Safetech Innovations, Agroland, Star Residence Invest, Firebyte Games, Raiko Transilvania, Vifrana şi Agroserv Măriuţa, îşi desfăşoară activitatea în domenii diverse, de la agricultură, jocuri video, marketing afiliat, IT, până la producţie de vinuri sau de lactate.

În ultimii doi ani jumătate au intrat la tranzacţionare pe SMT-ul bursei şi 25 emisiuni de obligaţiuni cu o valoare cumulată de 219 milioane lei (45,2 milioane euro).

Pe piaţa AeRO se tranzacţionează acţiunile a 290 de companii, cu o valoare de piaţă de 2,57 miliarde euro. În primele cinci luni ale anului 2021, valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe SMT-ul BVB (acţiuni, obligaţiuni, alte instrumente financiare) a fost de 5,8 milioane lei (1,2 milioane euro), iar valoarea totală de tranzacţionare a ajuns la 632,2 milioane lei (128,5 milioane euro).