ZF Agropower. Marius Eftene, marketing manager, Netafim: Fermierii mari au rămas blocaţi în culturile tradiţionale, de porumb, grâu şi am început să îi sfătuim să treacă la culturi mai profitabile. În momentul de faţă, singurul factor pe care fermierii nu îl mai controlează este factorul climatic

Autor: Florentina Niţu 09.06.2021

Fermierii din România joacă la loterie cu investiţiile pe care le fac în agricultură, pentru că le prioritizează în funcţie de condiţiile meteorolo­gice, care sunt în cei mai mulţi ani pro­pice, şi atunci fer­mierii in­ves­tesc în tehno­logie, iar în anii secetoşi se uită către sisteme de irigaţii, care ar trebui să fie printre primele investiţii făcute în fermă, pentru securizarea activităţii, consideră Marius Eftene, marketing manager, Netafim, lider mondial în soluţii inteligente de irigare.

„Sistemele de irigaţii au marele avantaj al securizării. În momentul de faţă, singurul factor pe care fermierii nu îl mai controlează este factorul climatic, căci, altfel, s-au profe­sionalizat destul de mult, ştiu să îşi controleze bolile şi dăunătorii, nu prea mai există loc de eroare. Ideal ar fi să faci o investiţie în irigaţii să-ţi asiguri predictabilitatea, pentru că ştii că nu poţi să variezi de la an la an mai mult de 10% la producţie şi când ai predictabilitate, atunci începi să investeşti să îţi creşti suprafaţa de teren, să investeşti în utilaje scumpe, în tehnologii mai noi de localizare prin GPS sau monitorizare prin satelit“.

Marius Eftene explică că în Ro­mânia, de exemplu, cultura cartofului este irigată destul de mult, dar nu se fac irigaţii de precizie şi rezultatul este că din toată recolta de cartofi, 90% se duc pe piaţa de produse fresh şi circa 10% sau sub 10% merg spre procesare.

„De ce? Pentru că cultura cartofului nu este irigată cu sisteme de irigaţii de precizie.“

„Fermierii mari au rămas blocaţi în culturile tradiţionale, de rapiţă, porumb, floarea-soarelui, grâu, deşi e totul în schimbare. Asta este o limitare şi am început să îi sfătuim să treacă pe culturii mai profitabile cum sunt cartofi sau ceapa şi nu pe suprafeţe mici, ci pe suprafeţe mari. Au spus «noi ne apucăm, dar nu ştim cum să facem», aşa că le-am dus un consultant în firmă, care să urmărească tot procesul şi să stea pe tot ciclul de vegetaţie cu ei, ca să îi înveţe ce să urmărească“, a explicat Eftene.

În prezent, el menţionează că un client de-al Netafim, care cultivă legume în câmp pe 200 de hectare, are în plan să mai extindă suprfaţa cu încă 250 de hectare, cărora să le asigure umiditatea cu sistem de irigaţii prin picurare şi încet, încet să îşi crească suprafaţă cultivată cu plante cu profitabilitate mare. „Pentru asta trebuie să îţi schimbi un pic mentalitatea şi trebuie să începi să aplici agricultura de precizie.“

„Este nevoie nu doar să folosim irigaţii, ci şi să le folosim raţional. Un sistem de irigaţii prin picurare reduce consumul de apă cu 30-40% faţă de un sistem de irigaţii normal şi reduce şi consumul de energie electrică, cât şi de fertilizanţi“, a mai spus Marius Eftene.

De altfel, el spune că şi producătorii de struguri au început să irige viţa-de-vie, căci „atunci când nu ai ciorchini, ai deja o pierdere şi în momentul care poţi să controlezi irigarea, udând planta cu cantităţi necesare, îţi asiguri sau maximizezi producţia“.

Totuşi, Marius Eftene spune că sistemele de irigaţii prin picurare sunt încă o notate în România, dar în ultimii trei ani au început să pătrundă masiv. „În momentul de faţă sunt la ordinul zecilor de mii de hectare irigate cu sisteme de irigaţii prin picurare, dar în următorii ani o să vedem o explozie, pentru că au început foarte mulţi fermieri să investească în astfel de sisteme“, explică el.

El spune că cererea a crescut din două motive: seceta din 2020 şi faptul că fermieri au realizat că este mai importantă productivitatea decât producţia, şi, pe de altă parte, faptul că a crescut preţul terenurilor foarte mult şi nu se mai pot extinde.

Acesta crede că fiecare sistem de irigaţii trebuie gândit personalizat, fiind un proiect special creat pentru o anumită fermă, pentru o anumită suprafaţă şi pentru anumite culturi. „Cea mai rapidă investiţie a fost amortizată în doi ani şi iţi oferă posibilitatea ca după ce ai sisteme de irigaţii să investeşti în tehnologie şi să te profesionalizezi.“

„Am încheiat parteneriate cu companii de leasing şi cu băncile şi încercăm să le prezentăm cât mai multe oferte fermierilor şi, în acelaşi timp, încercăm să îi învăţăm pe cei din domeniul financiar-bancar ce înseamnă să crediteze sistemele de irigaţii.“

Marius Eftene se aşteaptă ca apetitul pentru irigaţii şi pentru irigarea de precizie, care să conducă la creşterea profitabilităţii şi a performanţelor, să crească, dar spune că este nevoie şi de susţinere din partea autorităţilor. „Vom ajunge la câteva sute de mii de hecare irigate prin picurare în 3-5 ani. Ca fermier, vei fi obligat să fii mai eficient cu resursa de apă şi, în plus, fermierii au prins gustul rentabilităţii.“