Andrei Văcaru, consultantul imobiliar JLL România: Clădirile înalte pot să fie verzi, totul ţine de tehnologie şi de oamenii care lucrează acolo. În Bucureşti, clădirile foarte înalte nu sunt eficiente. Atunci când cineva va vrea să cumpere o clădire nouă sau veche, eficienţa energetică va fi un criteriu primordial pe agendă

Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu 09.06.2021

Tehnologia şi modul în care se gestionează consu­mul de energie sunt fac­torii de care depinde efi­cienţa energetică a unei clă­diri de birouri cu multe etaje, este de părere Andrei Văcaru, head of Ca­pital Markets la com­pa­nia de consultanţă imobiliară JLL România.

„Clădirile înalte pot să fie verzi, to­tul ţine de tehnologie şi de oamenii care lucrează acolo. Ei trebuie să fie în­curajaţi să folosească transportul în co­mun. În Bucureşti însă, clădirile foar­te înalte nu sunt foarte eficiente. În imobilele de birouri există spaţii comu­ne care implică unele costuri ri­di­cate“, a spus Andrei Văcaru la video­con­ferinţa ZF Economia verde, reali­zată în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

El spune că în anii următori clă­dirile verzi vor deveni norma, şi nu ex­cepţia, pe piaţa imobiliară, iar dez­vol­ta­torii care vor avea în portofoliu imo­bile ce nu respectă aceste standarde vor fi nevoiţi să coboare preţul solici­tat atunci când îşi doresc să vândă.