Indexul locurilor de muncă OLX. În luna mai, candidaţii au aplicat cel mai mult pentru joburi în sectorul de pază şi protecţie, pentru poziţii în străinătate şi pentru locuri de muncă în call-centere. Pentru un post de pază au aplicat circa 12 candidaţi, aproape la egalitate cu numărul de aplicanţi pentru un job din afară

Autor: Ramona Cornea 10.06.2021

♦ Pentru un post în sectorul de pază şi protecţie au aplicat circa 12 candidaţi, aproape la egalitate cu numărul de aplicanţi pentru joburile din străinătate. Pentru o poziţie într-un call-center au aplicat circa nouă candidaţi, în scădere cu 27% faţă de luna precedentă ♦ Cel mai rapid ocupate poziţii în luna mai au fost cele de bone-menajere, cele de lucrători în producţie – depozit - logistică, cele din educaţie – training, precum şi poziţiile din finanţe - contabilitate ♦ La nivel de salarii, câştigătorii lunii mai au fost lucrătorii din străinătate, cu o medie salarială lunară netă de aproape 1.870 de euro, urmaţi de cei din categoria şoferi – servicii auto – curierat, cu mai mult de 1.100 de euro net şi de personalul medical, cu o medie salarială de circa 900 de euro net în luna mai.

În luna mai, candidaţii români au aplicat cel mai mult pentru joburi în sectorul de pază şi protecţie, pen­tru poziţii în străinătate şi pentru locuri de muncă în call-centere, conform datelor de pe platforma OLX.

Astfel, conform sursei citate, pentru un post în sectorul de pază şi protecţie au apli­cat circa 12 candidaţi în luna mai, în scă­de­re cu circa 21% faţă de luna aprilie, un număr de aplicări aproape la egalitate cu numărul mediu de aplicanţi pentru joburile din străinătate (12,3 aplicanţi pentru un post, în scădere cu 1% faţă de luna precedentă).

Pentru o poziţie într-un call-center au aplicat circa nouă candidaţi, în scădere cu 27% faţă de luna precedentă. De altfel, industria locală de servicii de outsourcing a avut un avânt puternic în ultima perioadă. Veniturile generate de industria de business services în 2020 au fost de 4,5 miliarde euro şi vor continua să crească pe termen mediu şi lung.

Industria de business services con­tribuie cu aproximativ 2-2,5% la rea­lizarea PIB-ului, similar cu industrii precum comerţul cu ridicata, electricitate sau petrol şi gaze naturale în România, după cum spun reprezentanţii Asociaţiei Business Service Leaders în România (ABSL).

Conform unui studiu al ABSL, 77% dintre companiile din industrie au crescut salariile angajaţilor în acest an, în timp ce 13% le-au păstrat la nivelul din 2020.

La nivel de salarii, câştigătorii lunii mai au fost lucrătorii din străinătate, cu o medie salarială lunară netă de aproape 1.870 de euro, urmaţi de cei din categoria de şoferi – servicii auto - curierat, cu mai mult de 1.100 de euro net şi de personalul medical, cu o medie salarială de circa 900 de lei net în luna mai.

Luna trecută, cei mai căutaţi angajaţi din piaţa locală a muncii au fost inginerii - meseriaşii - constructorii, cu 14.368 de anunţuri postate de angajatori pe platforma OLX, în creştere cu 6% faţă de luna anterioară şi cu 44% faţă de aceeaşi lună din anul 2020, lucrătorii din producţie – depozit – logistică cu 11.276 de anunţuri postate, cu 5% mai multe faţă de luna precedentă şi cu 67% mai multe faţă de luna mai din 2020, precum şi cei din categoria şoferi – servicii auto – curierat, cu 9.723 de anunţuri postate de angajatori pe OLX, în creştere cu 21% faţă de luna aprilie şi cu 120% faţă de aceeaşi lună din anul precedent.

În ceea ce priveşte ofertele de joburi care se ocupă cel mai repede, pe primul loc în luna mai a fost categoria bone - menajere, poziţii care s-au ocupat în circa 12 zile, în scădere de la 13 zile în luna precedentă. În medie, salariile pentru o astfel de poziţie se ridică la 426 de euro net lunar.

Cel mai rapid ocupate poziţii în luna mai, în afară de cele de bone-menajere, au fost cele de lucrători în producţie – depozit - logistică, cele din educaţie  training, precum şi poziţiile din finanţe - contabilitate şi cele de casieri – lucrători comerciali, toate cu o medie de 17 zile a perioadei de ocupare a unui post.

Pe judeţe, cele mai multe oferte de locuri de muncă în luna mai a acestui an au fost în Bucureşti-Ilfov, respectiv 16.258, în creştere cu 37% faţă de luna precedentă şi cu 12% faţă de luna mai a anului trecut, urmat de Braşov cu 5.043 de anunţuri de angajare, cu 119% mai multe faţă de luna precedentă şi în creştere cu 1% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, şi de Cluj cu 3.905 de anunţuri de locuri de muncă postate de angajatori în luna mai, în creştere cu 54% faţă de luna aprilie şi cu 18% faţă de aceeaşi lună din anul 2020, conform datelor de la OLX.

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunţuri active şi o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Categoria "Locuri de muncă" însumează peste 70.000 de oferte active şi peste 1,2  milioane de vizite lunare. Pe OLX se găseşte o gamă largă de categorii printre care electronice şi electrocasnice, maşini, proprietăţi imobiliare, obiecte de vestimentaţie sau pentru casă şi grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile pentru iOS şi Android.

ramona.cornea@zf.ro