Piaţa interbancară a fost pe excedent de lichiditate şi în luna mai, de peste 3 mld. lei, însă volumul s-a mai redus faţă de aprilie. În luna mai, suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a ajuns 1,54 mld. lei

Autor: Claudia Medrega 10.06.2021

♦ Excedentul de lichiditate a ajuns în luna mai la 3,1 mld. lei, după ce în aprilie era de 4,6 mld. lei, iar în martie a fost deficit de 2 mld. lei, în februarie a fost surplus de 2,4 mld. lei, iar în ianuarie excedentul de lichiditate a depăşit 8,3 mld. lei ♦  Băncile au depus bani la BNR şi prin licitaţiile de atragere de depozite, stocul mediu depăşind 1,6 mld. lei.

Piaţa interbancară a fost pe ex­ce­dent de lichiditate în luna mai, de aproximativ 3,1 mld. lei, însă volu­mul s-a diminuat faţă de surplu­sul din aprilie, de 4,6 mld. lei.

BNR a rămas astfel în luna mai 2021 debitor net în raport cu băncile co­merciale, în condiţiile menţinerii pieţei interbancare pe excedent de lichiditate.

Băncile care au avut zile pe care le-au încheiat cu lei în exces au apelat în cea de-a cincea lună a acestui an la faci­li­tatea de depozit pe o zi oferită de BNR, precum şi la licitaţiile de atra­gere de depozite.