Inflaţia din China accelerează şi ar putea împinge în sus preţurile şi dobânzile din întreaga lume

Autor: Catalina Apostoiu 10.06.2021

Inflaţia a devenit un dragon prea greu de îmblânzit pentru guvernul chinez. Preţurile de producător din China au crescut luna trecută cu cea mai mare forţă din ultimele 12 luni, propulsate de avansul puternic al cotaţiilor ma­teriilor prime, deşi Beijingul încearcă cu disperare să le stăvileasă urcuşul inclusiv cu ameninţări şi pedepse mai aspre pentru  speculatori.

Creşterea nu se reflectă încă în inflaţia preţurilor de consum, însă există semnale că fabricile chineze tran­sferă mai departe costurile mai mari către clienţii străini, inten­si­fi­când temerile privind exportul de in­fla­ţie la nivel mondial, potrivit Reuters.

Şi mai mult, o creştere a nu­mărului de cazuri de coronavirus în sudul Chinei obstrucţionează activi­tatea unora dintre cele mai mari porturi ale ţării, existând riscul creşterii preţurilor exporturilor ţării şi în ultimă instanţă al scumpirii importurilor în SUA şi Europa.

Preţurile de producător din China au avansat cu 9%, acesta fiind  cel mai rapid ritm de creştere din septembrie 2008, împinse în sus de majorări semnificative ale cotaţiilor ţiţeiului, minereului de fier şi metalelor neferoase.

Creşterea preţurilor de pro­ducător nu se reflectă încă în pre­ţurile de consum, ceea ce în­seam­nă că banca cen­tra­lă chineză nu se va în­grijora deo­cam­dată, însă există semne că fa­bri­cile chineze, cu marje de profit deja sub pre­siu­ne, trec mai de­parte costu­rile mai mari către clien­ţii ex­terni, cres­când pre­siu­nile in­fla­ţioniste la nivel mondial.

Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că aceste presiuni ar putea forţa băncile centrale să-şi înăs­prească politica monetară, majorând d­o­bânzile şi restrângând redresarea economiilor.

Preţurile mai mari pentru materii prime şi bazele scăzute de anul trecut ar putea continua să împingă în sus inflaţia preţurilor de producător din China în trimestrele doi şi trei, potrivit băncii centrale chineze.

Preţurile continuă să crească în pofida campaniei dramatice a Chinei de a îmblânzi inflaţia. Această campanie ar putea include limite de preţuri pe piaţa cărbunelui, potrivit Bloomberg.

Temerile privind inflaţia la nivel mondial sunt intensificate şi de o creştere a numărului de cazuri în sudul Chinei, creştere ce restrânge activitatea unora dintre cele mai mari porturi ale ţării, iscând teama că noi perturbări ale comerţului internaţional ar putea împinge în sus preţul exporturilor ţării, potrivit Financial Times.

„Ne aşteptăm ca datele pe iunie privind comerţul şi producţia să fie afectate“, arată Iris Pang, economist în cadrul ING. „Preţurile bunurilor electronice în general al putea creşte, afectând preţurile exporturilor Chinei şi în cele din urmă preţurile importurilor SUA şi Europei“.