Din groapă, direcţia e doar în sus: exporturile s-au dublat în aprilie 2021 faţă de aprilie 2020, iar creşterea deficitului comercial al României a frânat. Dumitru Miron, profesor universitar de economie: „Atâta vreme cât nu vom produce bunuri competitive, nu vom avea ce exporta şi dacă nu vom produce bunuri de calitate , atunci populaţia va prefera importurile“

Autor: Răzvan Botea 10.06.2021

Exporturile României au fost, în luna aprilie 2021, în valoare de 6,2 mld. de euro, o creştere cu 113% faţă de aprilie 2020. În acelaşi timp, importurile s-au majorat cu 75%, până la 7,9 mld. de euro. În consecinţă, deficitul comercial la bunuri al României a fost de circa 1,7 mld. euro, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În aprilie 2020, exporturile României scădeau cu 47%, în vreme ce importurile se contractau cu 44% an/an.

Dumitru Miron, profesor de relaţii economice internaţionale la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, este de părere că dinamica din aprilie 2021 nu poate contura o tendinţă şi în consecinţă nu se poate trage concluzia că exporturile vor creşte cu un ritm mai alert decât importurile, iar deficitul comercial se va ameliora.