Cum explică medicul Valeriu Gheorghiţă scăderea apetitului pentru vaccinare: Problema fundamentală priveşte încrederea oamenilor în autoritate, care a fost diminuată mult în ultimele decenii. Până acum, peste 4 milioane de persoane au fost vaccinate cu schema completă, la care se adauga încă aproape 450.000 de oameni vaccinaţi cu o singură doză

Autor: Georgiana Mihalache 10.06.2021

Impasul în care a ajuns campania de vaccinare în România, cu o medie de doar 20.000 de persoane vaccinate zilnic cu prima doză în ultimele săptămâni, este o chestiune de încredere în autoritate, crede coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Astfel, în ciuda maratoanelor de vaccinare, a deschiderii centrelor pentru vaccinare directă, fără programare în platformă, ritmul de vaccinare a încetinit. Ca o soluţie pentru a mai dinamiza interesul populaţiei pentru imunizarea în faţa COVID-19, Gheorghiţă face un apel către vectorii de imagine din comunitate, de la primari, la preoţi, profesori, medici de familie.

„Probabil că aici, sigur, pentru anumite segmente de populaţie mai sunt foarte multe lucruri de făcut, însă problema fundamentală este încrederea oamenilor în autoritate, care a fost diminuată mult în ultimii zeci de ani. Încrederea nu se câştigă peste noapte. Avem o problemă generală, vorbim de o reticenţă pentru toate tipurile de vaccinuri, nu doar pe vaccinarea împotriva COVID-19”, a spus Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Medicul se declară mulţumit de cum a fost organizată campania de vaccinare, mai ales că infrastructura nu exista înainte, adică centrele de vaccinare fixe şi mobile, maratoanele de vaccinare, centrele deschise în cadrul companiilor.

Gheorghiţă spune că doar cine nu vrea nu se vaccinează în prezent, iar totul depinde de oameni şi de dorinţa lor de a se imuniza.

Un alt argument prezentat de medic este că anual, înainte de pandemie, se vaccinau împotriva gripei circa 2 milioane de persoane, iar acum acest prag a fost depăşit în privinţa vaccinării împotriva COVID-19, chiar dublat, până la 4,5 mil. oameni.

„Sigur că se poate mult mai bine, dar nu ţine neapărat de modul în care se organizează activitatea de vaccinare, este un acces, cred că este cel mai simplu acces din toate ţările europene. Trebuie şi voinţă din partea celor care sunt beneficiari ai vaccinării”, a mai spus Gheorghiţă.

În prima parte a campaniei de vaccinare, în primele luni, România se avea o pondere crescută de persoane vaccinate în raport cu alte state europene, însă în prezent a pierdut pasul după ce din ce în ce mai puţini oameni au ales să se imunizeze.

Referitor la pragurile de persoane vaccinate înaintate de autorităţi, în special prin vocea premierului Florin Cîţu, Valeriu Gheorghiţă a evitat un răspun exact privind atingerea unui număr de 10 mil. oameni vaccinaţi până în septembrie.

„Noi putem asigura atingerea acestui obiectiv, avem capacitate de vaccinare, avem personal suficient, avem doze suficiente, se poate atinge fără probleme acest obiectiv dacă oamenii vor vrea să se vaccineze. Dacă nu vor vrea să se vaccineze, nu se va putea atinge acest obiectiv. Este simplu, e matematică”, a mai spus medicul.

După ce la deschiderea etapei a treia de vaccinare de la 15 martie listele de aşteptare numărau sute de mii de oameni care s-au înscris pentru a-şi face vaccinul, în prezent există acelaşi număr de locuri disponibile – peste 950.000 la nivel naţional - însă pentru persoanele care vor să se imunizeze împotriva coronavirusului. Campania de vaccinare a început la 27 decembrie la nivel european.