ALEPH STORY: Pe cine mai vaccinează statul? O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, head of content Aleph News

Ziarul Financiar 10.06.2021

Dana Ciriperu: Vorbim despre campania de vaccinare. a trecut data de 1 iunie, trebuia să avem 5 milioane de persoane vaccinate până la această dată, au fost anunţuri făcute înainte. Ioana l-ai auzit pe premierul Cîţu povestindu-ne că nu am ajuns la 5 milioane de persoane vaccinate şi de ce nu am ajuns?

Ioana Răduca: Da, pentru că a fost întrebat cu insistenţă şi după ce săptămâni în şir a vorbit despre cifra aceasta, 5 milioane de oameni vaccinaţi până la 1 iunie, după ce la fiecare ieşire publică ne învăţase deja să spună aşa ca moara stricată „vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă”, evident că toată lumea l-a încolţit şi i-a adresat întrebare şi a spus că nu mai contează, că de fapt noi nu avem ţinte şi că scopul vaccinării era ca boala să nu se mai răspândească. Din moment ce nu mai avem atât de multe îmbolnăviri COVID, deci vaccinarea şi-a atins ţintele, ăsta a fost răspunsul premierului, fără nicio legătură cu cifrele, cu strategia, şi cu ceea ce vorbise tot el anterior.

Dana Ciriperu: E un răspuns uşor de înţeles pentru toată lumea, nu mai contează, avem rata de incidenţă redusă, suntem foarte bine.

Ioana Răduca: Ne-a ajutat Dumnezeu cum s-ar spune că la noi asta e politică de stat „să ne ajute Dumnezeu.” Că noi nu ne ajutăm singuri.

Dana Ciriperu: Jurnaliştii insistă în continuare cu întrebări şi în conferinţele săptămânale organizate de Comitetul Naţional de Vaccinare. Ei insistă pe pragul acela de 10 milioane, pentru că de-a lungul perioadei ăsteia cu vaccinarea am tot avut ţinte, 60-70% din populaţie imunizată ne asigură cumva liniştea.

Ioana Răduca: Dar asta nu e plăcerea noastră, a jurnaliştilor să fluturăm aceste cifre şi să tot vorbim despre ele. Până la urmă miza e una singură, imunizarea colectivă. De ce e importantă această cifră de 10 milioane sau 13 milioane cum avansaseră la un moment dat reprezentanţii guvernului, până undeva prin toamnă, pentru că atunci vom şti că suntem în siguranţă. Acum avem prea multe necunoscute pe masă. Noi nu ştim câte alte tulpini vor mai fi în circulaţie până în toamnă, cum racţionează vaccinul la ele, toată lumea se comportăm, cum ar spune preşedintele, cu atenţie şi îngrijorare. Ei, noi suntem aşa, ca nişte floricele pentru că am cinstata acum că avem mai puţin de 100 de cazuri în fiecare zi, e ca şi când COVID nu ar mai exista, e ca şi când problema asta nu ar mai fi pe masă, e ca şi când nu am avea nimic de reparat din zona economică, e ca şi când nu s-ar mai putea întâmpla un val patru, deşi experţii internaţionali avertizează că asta va să vie peste noi, e ca şi când am răspuns la toate întrebările despre vaccin care au fost ridicate în spaţiul public în România. E ca şi când noi ne-am făcut datoria, de asta România e bine.

Dana Ciriperu: Şi cu toate astea suntem în luna iunie, avem 25% din populaţie vaccinată doar, faţă de procentul minim de 60% pe care ar fi trebuit să îl atingem, şi dincolo de asta, aşa cum spun reprezentanţii Comitetului Naţional de Vaccinare, avem tot ce ne trebuie pentru a ajunge la cele 10 milioane de persoane vaccinate, avem vaccinuri.

Ioana Răduca: Te-aş contrazice. Nu. Avem tot ce ne trebuie.

Dana Ciriperu: Logistic.

Ioana Răduca: Logistic e şi comunicare, aş încadra aici. Principalii actori guvernamentali au considerat că la comunicare ne pricepem toţi, că şi comunicare e ca la lăutărie, ce e aşa greu, vine vaccinul, noi îl aducem, ieşim, spunem că e bun, dăm bani la anumite televiziuni, comunică ce trebuie, apoi mai ieşim noi pe la alte televizuni, facem conferinţe de presă spunem că e bine cu vaccinul şi s-a rezolvat. Ori, noi nu am luat în calcul faptul că în România avem două tipuri de populaţie complet diferite. Vorbim despre urban şi rural, ca despre două ţări diferite, pentru că la noi, o arată mai multe statistici, diferenţa între cele două este atât de mare încât trebuie tratate separat, drept pentru care noi ne-am dus ca berbecul, înainte, considerând că avem o campanie de vaccinare care e valabilă pentru toată lumea şi am uitat că în zona asta de rural, nu doar logistic trebuie să te pregăteşti diferit ci şi comunicarea trebuie să fie alta. Şi ce se întâmplă în prezent? Cine a vrut să se vaccineze, s-a vaccinat până acum, sunt oameni care au bătut şi 500, 600 de km ca să facă vaccinul acum câteva luni. S-a epuizat acea dorinţă nemapomenită, tu ai rămas cu cele 6 milioane de doze de vaccin pe care le ai disponibile la tine în ţâară la această oră, dar pe care nu le mai vrea nimeni. Pentru că au început să apară tot felul de întrebări cu privire la vaccin şi zero răspunsuri din partea guvernului. Pentru că tu pui oamenii să se înscrie pe nişte platforme la care, din zona rurală nu doar că nu au acces, dar nu au disponibilitatea să facă asta, nu ştiu să facă asta. Şi în loc să fi gândit, în afară de caravană, alte soluţii mult mai practice, noi am considerat că avem o ţară şi folosim aceeaşi strategie şi am terminat.

Dana Ciriperu: Se duc acum, cel puţin la nivel de discuţii şi-au dat semaa unde trebuie lucrat, primarul, dascălul, preotul din comună.

Ioana Răduca: Dar asta, te întreb eu pe tine, trebuia făcută acum, când am constata că lucrurile nu merg şi ne dăm cu capul de un zid?

Dana Ciriperu: Eu cred că nici acum nu ajută, sincer. Pentru că orice campanie de comunicare, oricât de bine ţintită ar fi ea, nu ştiu cât de mult poate să schimbe la nivel de încredere şi încrederea în autoritate în România e o foarte mare problemă în momentul de faţă.

Ioana Răduca: Colonelul Gheorghiţă a recunoscut, acum câteva zile, a dat aşa o leapşa unor persoane să facă clipuri cu ce conţine vaccinul din punctul lor de vedere şi recunoştea atunci că nu există încrederea asta de care aminteai tu şi de aceea ar trebui să se ducă în zona aceasta a infleuncerilor. Dar asta facem la jumătatea anului? Adică ne trezim aşa, exact ca amatorii ne comportăm şi la capitolul comunicare.

Dana Ciriperu: Da, aici măcar se văd nişte încercări, pentru că cei care şi-au dorit să se vaccineze chiar au făcut eforturi în direcţia asta.