Nicio restricţie la scumpiri: Carburanţii, în creştere cu 10% de la începutul anului. Redresarea economiei postpandemie, însoţită de ridicarea restricţiilor de mobilitate, se vede în cererea de carburanţi, dar mai ales în preţul la pompă

Autor: Roxana Petrescu 11.06.2021

Datele publicate de Comisia Europeană arată că litrul de motorină era la finalul lunii trecute cu circa 9% mai scump faţă de primele zile ale anului, creşterea de preţ în cazul benzinei fiind de 12%. Tot statisticile euro­pe­ne arată că petroliştii locali au fost mai grăbiţi să creas­că preţul la pompă decât cei din Grecia, Germania, Italia sau Franţa, în cazul benzinei, depăşind apetitul fran­ce­zilor la scumpiri şi la motorină.

Scumpirile vin în contextul în care cererea mondială de pet­rol este în creştere, fără a fi acoperită de producţie. Astfel, barilul se vinde acum cu peste 72 de dolari, în con­tex­tul în care la începutul anului tranzacţiile se făceau la circa 50 de dolari, iar în urmă cu un an la 27 de dolari. Pe plan local, cererea de carburanţi a crescut marginal, cu nu­mai 0,3% în T1, în 2020 scăderea fiind de 6%, arată datele OMV Petrom. „Scumpirea petrolului vine ca urmare a revenirii ce­re­rii pe plan mondial, dar are şi o parte pur emo­ţională le­ga­tă de aşteptările de redresare“, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, membru în boardul In­sti­tutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT).

Datele legate de evoluţia preţului la carburanţi completează astfel un peisaj marcat de scumpirea masivă a energiei electrice şi a gazului natural, 2021 riscând să devină unul dintre cei mai complicaţi ani din acest punct de vedere.