Ce se întâmplă cu PNRR, programul care ar aduce României 29 miliarde euro? Comisia Europeană a trimis o serie de observaţii, liderul PSD anunţă o moţiune de cenzură, iar premierul Florin Cîţu spune că nu se pune problema respingerii proiectului depus de Guvern la Bruxelles

Ziarul Financiar 11.06.2021

Comisia Europeană a transmis autorităţilor de la Bucureşti o serie de observaţii la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) depus de Guvernul român, dar premierul Florin Cîţu a precizat vineri dimineaţă că nu este vorba de o respingere a proiectului.

Potrivit unor documente obţinute de jurnaliştii de la Aleph News, unul dintre reproşurile aduse de Comisie este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.

Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru zona de terapie intensivă pentru nou-născuţi. În documentul word sunt ceruţi 80 de milioane de euro pentru acest domeniu, dar în documentul .xls anexat aceluiaşi proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informaţii.

De săptămâna viitoare, CE va începe să aprobe proiectele PNRR depuse de ţările membre şi începe plata proiectelor.

În urma informaţiilor apărute cu privire la reacţia CE, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, la Antena 3, că documentul prezentat de România a fost desfiinţat de specialiştii Comisiei Europene. El vorbeşte despre o ruşine şi despre conflict de interese în cazul celor care au întocmit documentele.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a mai spus că social democraţii au depus o moţiune simplă care îl vizează pe ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, şi că se pregăteşte o moţiune de cenzură la adresa Guvernului.

În replică, Cristian Ghinea i-a propus vineri lui Marcel Ciolacu să-şi dea demisia dacă PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană, iar dacă nu va fi îşi dă el demisia.

Ghinea a avansat cu această ocazie data de 30 septembrie 2021 pentru aprobarea programului.

„Factual, situaţia e clară şi este descrisă în disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeană publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing. Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exerciţiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere - spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte şi proiectele concrete se fac ulterior. Este un exerciţiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiţii. Un exerciţiu făcut pentru prima dată şi de Comisie şi de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu şi pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat”, scrie pe Facebook Cristian Ghinea.

La rândul lui, premierul Florin Cîţu a declarat vineri dimineaţă, într-o postare pe Facebook, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a fost respins şi nu a fost retrimis de Comisia Europeană, caracterizând informaţiile apărute drept fake news.

„Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris premierul.