Începe EURO 2020: Pierderile provocate de restricţiile aplicate asupra numărului de fani din stadioane pot ajunge la 300 de milioane de euro

Autor: Eduard Ivanovici 11.06.2021

Campionatul european de fotbal ar fi fost o mare realizare din punct de vedere organizaţional şi fără pandemia de Covid-19. Cele 24 de echipe prezente în cadrul competiţiei vor juca pentru prima dată în 11 stadioane din Glasgow până în Baku, o schimbare radicală faţă de modelul tradiţional unde una sau două ţări găzduiau toate meciurile, notează Financial Times.

Pentru a complica şi mai mult situaţia, pandemia a forţat corpul administrativ al fotbalului european, UEFA, să amâne turneul cu un an, în timp ce restricţiile aplicate asupra numărului de fani din arene ar duce la o scădere a veniturilor de 300 de milioane de euro, rezultat alimentat în mare parte de pierderea banilor din bilete şi ospitalitate.

Campionatul începe oficial astăzi, 11 iunie, cu un meci Turcia-Italia jucat pe Stadionul Olimpic din Roma, însă virusul va crea o serie de probleme logistice pe întreaga perioadă a competiţiei, a cărei finală este programată pe 11 iulie.

Organizatorii EURO 2020 – numele turneului nu a fost schimbat întrucât a fost deja imprimat pe milioane de produse – au negociat timp de luni bune cu guvernele, cadrele executive din fotbal şi oficialii din sectorul medical pentru a stabili o serie strictă de protocoale privind călătoriile şi punerea în scenă a meciurilor.

Rezultatul constă în costurile adiţionale de 10 milioane de euro, generate de măsurile de igienă din cadrul turneului. UEFA se aşteaptă să efectueze aproximativ 24.000 de teste pentru coronavirus în timpul competiţiei, program ce acoperă jucătorii, arbitrii, oficialii echipelor, până şi şoferii antrenorilor.

Prioritatea organizatorilor este evitarea focarelor, situaţie ce ar putea afecta bunul mers al turneului.

„Jucători infectaţi, echipe care nu pot juca – acesta este cel mai rău scenariu”, spune Martin Kallen, director executiv al diviziei de evenimente din cadrul UEFA.

Eforturile vor fi observate cu atenţie de organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care vor începe la două săptămâni după finala de pe Wembley Stadium din Londra.

Ideea unei competiţii de fotbal organizate de-a lungul continentului a fost visul lui Michel Platini, fost căpitan al echipei naţionale a Franţei şi fost preşedinte al UEFA. Conceptul a fost gândit ca o celebrare a celui mai jucat sport din lume prin intermediul căreia să fie reflectate realităţile vieţii moderne, de vreme ce biletele ieftine de avion şi rezervările de hotel în online facilitează mai mult ca niciodată prezenţa fanilor în arene.

 Însă pandemia a expus orgoliile din spatele planurilor. Platini şi-a dat demisia în 2016 din cauza unei investigaţii de etică cu privire la efectuarea unor plăţi neînregistrate din partea corpului global de administrare şi control al fotbalului, FIFA. Succesorul său, Aleksander Ceferin, a ţinut discuţii cu privire la mutarea turneului într-o singură ţară – cum ar fi Anglia sau Rusia – din cauza condiţiilor impuse de pandemie.

Însă a fost decis că planul iniţial a fost mai uşor de implementat prin comparaţie cu renunţarea la anumite contracte comerciale. Ceferin a declarat că experimentul reprezentat de organizarea evenimentului de-a lungul Europei are şanse mici de a mai fi repetat.

De vreme ce UEFA nu a dorit ca meciurile să fie jucate în arene goale, Dublin şi Bilbao, două dintre oraşele gazdă, au fost forţate să se retragă. Dintre locaţiile care vor găzdui în continuare meciurile de la EURO 2020, Arena Puskas din Budapesta este singura care va fi 100% ocupată.

De asemenea, în ciuda semnelor conform cărora guvernul britanic ar putea amâna ridicarea restricţiilor de pe 21 iunie, UEFA speră că măsurile vor fi eliminate la timp, finala de la Wembley putând să numere circa 90.000 de oameni.