(P) Premieră naţională în domeniul transplantului hepatic, la Spitalul Clinic SANADOR

Ziarul Financiar 11.06.2021

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu şi Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu a realizat săptămâna aceasta un nou transplant hepatic de la donator în viaţă. În premieră pentru România, recoltarea fragmentului de ficat de la donator a fost asistată laparoscopic, cu beneficii importante pentru donator, datorită siguranţei sporite şi controlului superior oferite de intervenţia laparoscopică, asigurând o recuperare postoperatorie mult mai rapidă.

Tratamente ca în centrele internaţionale de excelenţă

Acesta este a treia intervenţie de transplant hepatic realizată la Spitalul Clinic SANADOR, după cele două realizate în anul 2020, înaintea pandemiei. SANADOR este singurul spital privat din România care a realizat intervenţii de transplant hepatic de la donator viu.

„La SANADOR, oferim pacienţilor acces la cele mai avansate proceduri medicale diagnostice şi terapeutice. Cu ajutorul unor medici cu vocaţie şi deosebit de talentaţi, care lucrează în cadrul unor echipe multidisciplinare complexe beneficiind de cele mai performante echipamente şi tehnologii medicale disponibile la nivel internaţional, ne asigurăm că pacienţii pot beneficia, în România, de aceleaşi tratamente salvatoare de viaţă ca în centrele internaţionale de excelenţă. SANADOR continuă să rămână în avangarda medicinei de vârf şi facem ca excelenţa serviciilor medicale să fie, de fapt, normalul, pentru ca pacienţii noştri să se poată întoarce la o viaţă sănătoasă”, a declarat Dr. Doris Andronescu, directorul general SANADOR.

Beneficiile recoltării asistate laparoscopic

Şi cel de-al treilea transplant din sistemul medical privat din România s-a realizat la pacienţi înrudiţi. Primitorul, în vârstă de 22 ani, suferea de ciroză hepatică de cauză autoimună. „Recoltarea fragmentului de ficat de la donator asistată laparoscopic ne permite să evităm incizia Mercedes, mare şi cu o recuperare de durată, şi să practicăm în schimb o incizie mediană mult mai mică, pentru care recuperarea se face mult mai rapid”, explică Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, conducător al echipei de transplant.

Din echipa de transplant, alături de Prof. Dr. Irinel Popescu şi Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, au făcut parte Dr. Dragoş Romanescu, Dr. Iulian Moşteanu, Dr. Ionuţ Duduş (chirurgie hepatică), Dr. Dragoş Zamfirescu (microchirurgie reconstructivă), Dr. Andrei Cristea, Dr. Bogdan Grigorescu, Dr. Cristina Vlăduţescu (anestezie-terapie intensivă), Dr. Gabriela Şmira (ecografie intraoperatorie), membri ai echipelor operatorii – medici, asistenţi medicali şi tehnicieni.

Echipamente şi tehnologii de ultimă generaţie, la SANADOR

Intervenţia a fost posibilă la Spitalul Clinic SANADOR şi datorită dotărilor de echipamente şi tehnologii medicale de ultimă generaţie: sistemul de laparoscopie 3D Olympus, utilizat pentru recoltarea asistată laparoscopică, microscopul Zeiss Kinevo 900, utilizat pentru microsuturile vasculare ale porţiunii de ficat transplantate, ecograful bk3000, utilizat pentru ecografia intraoperatorie, sistemul de autotransfuzie, care se adaugă dotărilor structurale de vârf disponibile la Spitalul Clinic SANADOR în blocul operator prevăzut cu hote cu flux laminar şi centrale de tratare a aerului dedicate, pentru a asigura aer steril cu presiune pozitivă în sălile de operaţie, pentru reducerea posibilităţii de apariţie a infecţiilor nosocomiale.

Abordare integrată a pacientului cu boli hepatice

Transplantul hepatic de la donator în viaţă este cea mai complexă intervenţie din chirurgia hepatică. Realizarea unor astfel de intervenţii la SANADOR este posibilă datorită echipelor multidisciplinare care funcţionează în cadrul Centrului Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR, condus de Prof. Dr. Irinel Popescu, cel care a realizat primele transplanturi hepatice din România.

Înfiinţat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continuă, în prezent deţinând cel mai mare spital clinic privat din ţară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale şi puncte de recoltare, radiologie şi imagistică medicală de top, situate în Bucureşti. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având şi compartiment de primiri urgenţe adulţi şi copii, 21 linii de gardă şi flotă proprie de ambulanţe.