Liderii grupului G7 anunţă că vor dona un miliard de vaccinuri anti-Covid-19 către cele mai sărace ţări din lume. Ce implică summit-ul în care sunt prezente cele mai industrializate ţări din lume

Autor: Eduard Ivanovici 11.06.2021

Liderii G7, din care fac parte cele mai industrializate ţări din lume, au deschis astăzi un summit care se va întinde pe trei zile, principalele subiecte fiind încheierea pandemiei de Covid-19 şi abordarea schimbărilor climatice. De asemenea, cei şapte lideri au promis că vor dona un miliard de vaccinuri către cele mai sărace ţări la nivel mondial, notează France24.

Preşedintele american Joe Biden şi colegii lui din Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia se vor întâlni faţă în faţă pentru prima dată în ultimii doi ani, după ce pandemia a oprit desfăşurarea summit-ului din 2020.

Analiştii se aşteaptă ca summit-ul de anul acesta să lanseze avertismente la adresa Rusiei şi Chinei, Joe Biden urmând să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unui summit din Geneva, organizat pe data de 16 iunie.

După ce a ajuns în Marea Britanie în ceea ce reprezintă primul său tur internaţional din funcţia de preşedinte, Biden a declarat că „Statele Unite s-au întors şi democraţiile lumii sunt împreună”, prin contrast strategia aleasă de predecesorul său, Donald Trump, marcată de sloganul „America first”.

Inspirându-se din declaraţiile lui Biden conform cărora SUA vor dona 500 de milioane de vaccinuri de-a lungul naţiunilor sărace, prim-ministrul britanic Boris Johnson a promis că Regatul Unit va oferi în următorul an „cel puţin” 100 de milioane de doze aflate în surplus.

Per total, liderii G7 au anunţat că vor oferi până la un miliard de vaccinuri anti-coronavirus „pentru a încheia pandemia în 2022”, conform Downing Street.