Andreea Mitiriţă, Partener PwC Romania: Cererea pentru hidrogen verde va accelera din 2035, dar producţia şi preţurile rămân o provocare. Unde se găseşte România în această ecuaţie

Ziarul Financiar 14.06.2021

Hidrogenul verde, produs din resurse regenerabile precum energia solară şi eoliană, este considerat una dintre soluţiile pentru ca ţările din întreaga lume să atingă neutralitatea din punct de vedere climatic până în 2050, principalele provocări pentru producţia acestuia fiind costurile ridicate şi disponibilitatea resurselor.

Potrivit analizei ”The green hydrogen economy. Predicting the decarbonisation agenda of tomorrow”, realizată de PwC, în funcţie de disponibilitatea surselor de energie regenerabilă, statele se vor împărţi între importatori şi exportatori de hidrogen verde, urmând să se dezvolte hub-uri de export şi import asemănătoare cu cele actuale de petrol şi gaze.

Acelaşi raport arată că cererea pentru hidrogen verde ar urma să crească accelerat din 2035, dar preţul de producţie, deşi mai redus decât în prezent, se va situa tot peste tariful la hidrogen ”gri” (obţinut din gaze naturale).

Având în vedere ambiţiile climatice, este important ca ţările să înceapă acum dezvoltarea proiectelor pentru implementarea infrastructurii necesare pentru hidrogen, iar guvernele să adopte politici de susţinere şi să creeze un cadru de reglementare care să încurajeze investiţiile în producţia de hidrogen.

Situaţia în Uniunea Europeană şi la nivel global

Cererea pentru hidrogen verde la nivel global ar putea varia de la 150 la 500 de milioane de tone metrice pe an până în 2050, în funcţie de ambiţiile climatice globale, iar costurile de producţie se vor reduce cu aproximativ 50% până în 2030, acestea urmând să-şi încetinească rata de scădere până în 2050.