Producătorul român Braiconf a primit o finanţare de 400.000 euro de la Raiffeisen Bank, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pentru companii mari. Fondurile vor acoperi plăţile către furnizori, salarii şi taxele către bugetul de stat

Autor: Roxana Rosu 14.06.2021

Producătorul român Braiconf a primit o finanţare de 400.000 euro de la Raiffeisen Bank, garantată de EximBank, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicată companiilor mari, fondurile urmând să fie folosite pentru a acoperi plăţile companiei către furnizori, salarii, taxe către bugetul de stat şi de asigurari sociale.

„Acest pachet de finanţare ne sprijină într-un moment foarte important pentru companie şi va fi folosit pentru desfăşurarea activităţii noastre în conditii optime. Cu o istorie de 70 de ani, Braiconf implementeaza acum o nouă strategie a promovarii mărcii sale pe termen lung, menită să reflecte adevărata valoare a produselor pe care le oferim pe piaţă. Avem planuri ambiţioase, prin care vrem să aducem marca Bariconf în secolul 21, într-un sector cum este industria textilă, în conditiile extraordinare pe care le traim. Am traversat un an plin de provocări, iar una dintre cele mai mari preocupari ale noastre a insemnat siguranţa resursei umane şi, totodată, implementarea noii strategii pe mai multe segmente ale business-ului, de la componenta de retail, până la linia de produse 100% româneşti”, a declarat Silviu Dumitrache, Preşedinte Braiconf.

Fabrica de la Brăila are o istorie de 70 de ani şi o producţie anuală de peste 800.000 cămăşi pentru mărci precum Braiconf, Eton, Porsche, Cartier, Harmont&Blane, Hermes, Kenzo, LVMH şi alţii.

 În adunarea generală din 12 aprilie, acţionarii companiei au aprobat un program de investiţii de 8,7 milioane euro pentru relocarea producţiei şi a birourilor intr-o clădire nou construită, sau una modernizata/renovată, pentru achiziţia de echipamente şi utilaje. De asemenea, Braiconf vrea să vândă terenul şi fabrica actuală şi să relocheze producţia într-un nou sediu.

Compania a  încheiat anul 2020 cu pierderi de 4,5 mil. lei, la fel ca în 2019, în timp ce veniturile s-au diminuat cu 14% la 36,3 mil. lei. 

Producătorul a raportat în primul trimestru din 2021 o pierdere de 825.462 lei, faţă de rezultatul net  de 927.272 lei înregistrat în T1/2020, în timp ce afacerile s-au cifrat la 4,3 mil. lei, în scădere cu 56%.

Braiconf este controlată în proporţie de 42,15% Industries Benjamin, care la rândul său are în acţionariat pe Main Urban SRL (controlată de antreprenorul Ştefan Constantin), dar şi pe Silviu Bogdan Dumitrecu, preşedintele Braiconf.​ De asemenea, compania Electroarges Curtea de Argeş deţine 26% din acţiuni.

Compania are 18 milioane de lei capitalizare, iar de la începutul anului, acţiunile sale se tranzacţionează în scădere cu 9%.