Biden îşi mobilizează aliaţii vestici în „lupta” globală împotriva autocraţilor. Între timp, China contraatacă summit-ul G7, care ar fi expus „intenţiile sinistre” ale celor şapte puteri

Autor: Eduard Ivanovici 14.06.2021

Joe Biden i-a îndemnat pe liderii ţărilor G7 să îşi folosească aptitudinile financiare pentru a contraataca influenţa tot mai mare a Chinei pe plan global, declarând că democraţiile vestice se află într-o „luptă împotriva autocraţilor”, conform Financial Times.

Preşedintele american s-a declarat „satisfăcut” cu rezultatul summit-ului G7 din Cornwall, Anglia, însă le-a transmis liderilor europeni să fie mai ambiţioşi în ceea ce priveşte susţinerea unei alternative la „Noul Drum al Mătăsii”, Iniţiativa Belt and Road (BRI) a preşedintelui Xi Jinping, ţările trebuind astfel să ofere pachete largi de finanţare a infrastructurii către naţiunile sărace.

Liderii europeni prezenţi la summit, din care fac parte cele mai industrializate ţări din lume, au fost mai degrabă grijulii cu privire la antagonizarea Beijingului. Boris Johnson, prim-ministrul britanic şi gazda summit-ului, a refuzat să menţioneze China în timpul conferinţei finale de presă.

Câţiva lideri, inclusiv premierul italian Mario Draghi, au susţinut că vestul şi China trebuie să lucreze împreună în anumite zone, în special în combaterea schimbărilor climatice.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că G7 „nu este ostil Chinei”, în timp ce un oficial britanic a declarat: „Obiectivul summit-ului este de a arăta ce reprezentăm, nu de a semnala împotriva cui ne poziţionăm.”

Cancelarul german Angela Merkel a susţinut crearea unui grup operativ de explorare a modurilor prin care guvernele G7 pot lucra cu sectorul privat în vederea creării de proiecte de infrastructură în ţările în curs de dezvoltare.

Luni, ambasada chineză din Londra a denunţat summit-ul, adăugând că evenimentul „a expus intenţiile sinistre ale câtorva ţări”. Un purtător de cuvânt al ambasadei a reperat criticile Beijingului la adresa eforturilor lansate de Biden prentru unui „front unit” împotriva Chinei, declarând că un „mic cerc” de politicieni „creează artificial conflicte şi neînţelegeri”.