ZF Tech Day. Care sunt obiectivele strategiei smart city ale primăriei din Satu Mare şi ce proiecte derulează Orange cu instituţia

Autor: Adrian Seceleanu 18.06.2021

Gergo Butka, consilier principal digitalizare al primarului din Satu Mare: „Digitalizarea în educaţie este prioritară astfel că în cadrul programului operaţional de competivitate am depus proiecte pentru digitalizarea sistemului educaţional prin care se vor achiziţiona circa 17.000 de tablete“.

Primăria din Satu Mare, un oraş cu 100.000 de locuitori aflat în apropierea graniţei cu Ungaria şi Ucraina, a început să lucreze la o strategie smart-city în 2017 iar de atunci a demarat deja o serie de proiecte bazate pe tehnologie în sprijinul dezvoltării comunităţii.

„În 2016 când echipa primarului Kereskényi Gábor a preluat administrarea managementului oraşului nu exista niciun proiect de tip smart-city dar nici alte proiecte de fonduri europene sau alte proiecte de dezvoltare nu au existat. Am început în acest sens cu întârziere faţă de alte oraşe, ceea ce poate fi considerat şi un avantaj pentru că am văzut practicile bune ale altor oraşe dar şi piedicile, problemele cu care se confruntă implementarea proiectelor de smart-city. În 2016 de când există această echipă la conducerea oraşului am început să dezvoltăm şi să luăm şi noi pasul în toate celelalte domenii de dezvoltare. În mod evident primordială a fost infrastructura rutieră şi cea verde, apoi tragerea fondurilor europene, serviciile publice şi această dezvoltare în domeniul fascinant smart-city“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Gergo Butka, consilier principal digitalizare al primarului din Satu Mare.

Ce s-a întâmplat până acum în această direcţie, a digitalizării? „În 2018 am dezvoltat o aplicaţie mobilă a municipiului cu servicii de raportare a problemelor şi de digitalizare a serviciilor publice. Aceasta aplicaţie se va restructura complet în acest an, de aceea în acest moment ea nu este activă, dar o vom relansa cu îmbunătăţiri substanţiale. Un proiect foarte important pentru acest oraş este dezvoltarea transportului public care este un proiect integrat prin fonduri europene şi conţine elemente de smart city. Cetăţenii vor putea cumpăra bilete şi abonamente şi planifica rute, putem urmări cele 17 autobuze hibride care au sosit până acum chiar de pe telefon unde sunt accesibile informaţii în timp real. Acest proiect este implementat în cursul acestui an. Autobuzele au sosit deja, sistemul de informare al călătorilor este în procedură de licitaţie. Iluminatul inteligent este un factor care contribuie în mod deosebit la creşterea siguranţei publice, a siguranţei rutiere. Satu Mare trece treptat către un iluminat inteligent, unitar, pe raza municipiului astfel că şi toate proiectele zonale se vor conecta la un sistem unitar de telegestiune.

De asemenea digitalizarea în educaţie este prioritară astfel că în cadrul programului operaţional de competivitate am depus proiecte pentru digitalizarea sistemului educaţional prin care se vor achiziţiona circa 17.000 de tablete, este un proiect deosebit de important“, potrivit lui Butka.

„Colaborarea dintre Orange şi primăria Satu Mare a început undeva în 2018 când l-am cunoscut pe reprezentantul pentru digitalizare din echipa primarului Kereskényi Gábor. Până în acest moment am implementat în Satu Mare trei soluţii importante - prima este cea de platformă educaţională împreună cu partenerul  i-Tom Solutions - 24edu. Acesta a fost un pionierat în Satu Mare - colegiul naţional Ioan Slavici a adoptat această soluţie, drept urmare acest colegiu a fost unul dintre puţinele pregătite odată cu izbucnirea pandemiei să facă tranzişia la predarea online pentru că platforma era deja integrată cu Microsoft Teams şi Zoom şi nu au fost luaţi pe nepregătite aşa cum s-a întâmplat cu cei nevoiţi să înceapă de la zero. Ulterior această soluţie a fost adoptată şi de către colegiul Mihai Eminescu din Satu Mare“, a completat informaţiile Ciprian Foghiş, ICT business development manager în cadrul Orange Business Services.

„A doua soluţie a fost cea de semnătură electronică certificată şi de sigiliu electronic implementate la Direcţia de taxe şi impozite din cadrul primăriei. Al treilea proiect a fost câştigat în urma unei licitaţii - împreună cu partenerii noştri ArhiDava din Oradea şi CertSign - care a vizat posibilitatea retrodogitalizării arhiei istorice a primăriei şi de a implementa un soft de digitalizare pentru departamentul de proiecte şi cel de resurse umane. Partea de software este deja implementată de multă vreme, iar cu retrodigitalizarea suntem la final“.

 

Ce a mai declarat Gergo Butka în cadrul emisiunii:

► Sat Mare este un oraş în partea de nord vest a României, într-o poziţionare strategică lângă graniţa cu Ungaria şi Ucraina, având în jur de 100.000 de locuitori. Este un oraş care se dezvoltă, este o dezvoltare vizibilă pe toate palierele, atât pe plan economic cât şi pe plan de administraţie şi de lucrări publice.

► O mare parte din economia oraşului este bazată pe industria auto, pe investiţii străine. Sunt în Satu Mare mai mult de 15 companii importante care sunt furnizori în industria auto dar şi altele şi în mod evident dezvoltarea unui oraş smart ne conferă avantaje competitiv în faţa investitorilor. Despre proiecte care s-au implementat până acum: domeniul este unul foarte vast iar noi am început de la zero. Şi în 2017 am început să creionăm o strategie pe termen lung în acest domeniu smart-city.

► Dintre proiectele acestea doresc să evidenţiez colaborarea Primăriei Satu Mare cu Orange prin care am derulat câteva proiecte importante: catalogul electronic, semnătura electronică calificată, şi retrodogitalizarea sunt 3 proiecte în cadrul cărora avem o colaborare eficientă cu Orange.

Ciprian Foghiş, ICT business development manager în cadrul Orange Business Services: A doua soluţie implementată în primăria din Satu Mare a fost cea de semnătură electronică certificată şi de sigiliu electronic.