Englezii, nevoiţi să mai aştepte revenirea la normalitate: Premierul Boris Johnson se pregăteşte să amâne ridicarea măsurilor anti-Covid din cauza numărului mare de cazuri din ultimele săptămâni

Autor: Eduard Ivanovici 14.06.2021

Prim-ministrul britanic Boris Johnson se pregăteşte să amâne ridicarea restricţiilor impuse pe fondul pandemiei în Anglia, decizie lansată din cauza creşterii numărului de infecţii, care pun din nou sub presiune instituţiile medicale, potrivit Bloomberg.

Ritmul de răspândire al variantei delta l-a forţat pe Johnson să regândească data ce va marca încheierea majorităţii regulilor de distanţare socială în Anglia. În schimb, oficialii se aşteaptă ca premierul să anunţe o întârziere de până la patru săptămâni în ceea ce priveşte relaxarea celor mai multe restricţii, decizia urmând să fie anunţată în seara de luni, 14 iunie.

Un oficial susţine că ar putea exista o serie nouă de relaxări în ceea ce priveşte nunţile şi evenimentele sportive majore. O amânare ar lovi puternic businessurile din entertainment şi industria ospitalităţii care au fost închise sau au operat sub controale stricte în timpul pandemiei. Ultimele decizii vor fi luate luni.

Ministrul britanic al sănătăţii Edward Argar a sugerat că autorităţile vor aştepta până vor primi mai mulţi oameni a doua doza a vaccinului anti-Covid pentru a lansa o nouă rundă de relaxări. Oamenii care au primit rapelul prezintă o imunitate de 81%, comparativ cu aproape o treime pentru persoanele cu o singură doză, spune Argar.

„Toată lumea va recunoaşte că va veni un moment în care vom fi nevoiţi să trăim cu boala şi să spunem că nu poţi spera la o strategie zero-Covid”, a adăugat ministrul sănătăţii din Regatul Unit.

Sâmbătă, Johnson a tras un semnal de alarmă cu privire la înrăutăţirea perspectivelor din ţară, declarându-se mai puţin optimist prin comparaţie cu perioada de acum două săptămâni.

Varianta delta este „mai transmisibilă şi, de asemenea, este adevărat că infecţiile au crescut alături de gradul de spitalizare. Nu ştim în ce măsură va afecta acest lucru mortalitatea, însă este un motiv serios de îngrijorare.”