Cristian Ionescu, Asirom: Avem mari semne de întrebare despre cum va evolua piaţa RCA după decontarea directă. Eu cred că preţurile la RCA vor creşte, cel puţin în linie cu inflaţia

Autor: Mircea Nica 15.06.2021

Piaţa asigurărilor va ajunge la un volum al primelor brute subscrise de peste 12 mld. lei la finalul anului 2021, dar va depinde foarte mult de modificările legislative privind decontarea directă obligatorie la poliţele RCA, a spus Cristian Ionescu, preşedinte al directoratului Asirom, companie parte a grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG), pentru ZF.

„Nu s-a luat încă o decizie privind implementarea mo­di­fi­cărilor legislative şi nici sub ce formă o să fie imple­men­tate“, a spus Cristian Ionescu. În acelaşi timp, el consideră că, din perspectiva preţurilor la poliţele RCA, acestea s-ar putea ajusta în linie cu inflaţia, dat fiind şi faptul că daunele cresc anual.

„După părerea mea, preţurile ar putea să crescă în linie cu in­flaţia. Daunele cresc de la an la an, iar rata de creştere a daunei medii este între 10% şi 20%. Tendinţa aceasta continuă. Singurul lucru în care poţi controla profita­bi­litatea este cu frecvenţa daunei, iar frecvenţa nu se schimbă pentru că traficul este acelaşi. Aceasta o sa fie pro­babil aliniată cu cea din 2019“, susţine Cristian Ionescu.

El a mai explicat că atât timp cât daunele cresc constant, normal ar fi să aibă loc şi o ajustare a valorii primelor. RCA-ul este în continuare o linie de business care nu este profitabilă.

„Ne putem aştepta la o ajustare a preţurilor în linie cu inflaţia. Suntem una din pieţele în care alinierea cu in­flaţia este o excepţie. În oricare altă pia­­ţă, prima plătită la Casco este pri­ma înregistrată din anul anterior, ajus­tată cu inflaţia care poate sau nu să majoreze preţul la poliţa Casco. Dacă ai o daună nu vei plăti mai puţin, ci fie la fel ca în anul trecut sau poate mai mult.“