Ianuarie 2021, cea mai verde lună a energiei: Eolienele au depăşit în premieră cărbunii

Autor: Roxana Petrescu 19.06.2021

Prima lună a acestui an reprezintă un record istoric pentru producţia de energie a României, pentru prima dată electricitatea generată de turbinele eoliene fiind mai abundentă decât cea „injectată“ de centralele pe cărbuni.

Astfel, datele din raportul publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că în ianuarie, energia eoliană a asigurat 15,7% din producţia totală, în timp ce ponderea cărbunilor a ajuns la numai 15,1%.

Tot o premieră este şi faptul că podiumul produ­că­to­rilor de energie s-a închis fără cărbuni, primele trei lo­curi fiind ocupate de energia hidro, gaz şi energia nucleară.

Energia verde este pariul major făcut de România în următoarea decadă concomitent cu renunţarea treptată a energiei pe cărbuni. Astfel, până în 20230, capacitatea proiectelor de energie verde ar trebui să crească de 2,3 ori, conform datelor oficiale. Trecerea ar trebui susţinută şi prin investiţii în domeniul centralelor pe gaze. Pentru a susţine această creştere, Legea energiei va fi modicată astfel încât să permită din nou contractarea energiei pe termen lung în afara bursei de energie OPCOM. Totodată, guvernul s-a angajat în faţa Comisiei Europene să implementeze Contractele pentru Diferenţă (CfD), măsurile fiind văzute ca instrumente de impulsionare a noilor investiţii „verzi.“