ZF IT Generation. Start-up Pitch. Licenseware, managementul licenţelor software: Vrem să ajungem la un venit anual de 200.000 euro. Pieţe ţintă sunt cele din Europa de Vest şi de Nord, America de Nord şi Australia

Autor: Ioana Nita 17.06.2021

Start-up-ul local Licenseware, care dezvoltă un ecosistem de aplicaţii pentru managementul licen­ţelor software, şi-a propus să ajungă la un venit anual de 200.000 euro în decurs de un an, în condiţiile în care va lansa mai multe aplicaţii şi va investi pe zona de marketing şi vânzări pentru atragerea de clienţi din străinătate.

Echipa Licenseware a reuşit să ia recent o finanţare de 120.000 euro de la fondul local de investiţii Early Game Ventures şi de la compania de software din Cluj-Napoca Fortech, proiectul fiind evaluat la un milion de euro. „Piaţa locală nu a ajuns la un nivel de maturitate la care genul acesta de soluţii ar putea fi promovate. Noi ne uităm către Europa de Vest, ţările nordice, Marea Britanie, Australia, America de Nord - SUA, Canada. Aceasta este piaţa noastră de desfacere - practic acolo unde se găsesc sediile centrale ale marilor companii ale lumii. Indicatorul principal pe care noi îl urmărim este venitul lunar recurent. În următoarele 6 luni vrem să ajungem la circa 15.000 euro, iar apoi am vrea să ajungem la aproape 30.000 euro, iar ca venit anual vrem să atingem suma de 200.000 de euro“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Alexandru Cojocaru, cofon­dator şi CEO al Licenseware.

Anul trecut, start-up-ul a reuşit să semneze primul contract cu multinaţionala Accenture, pentru a câştiga acest prim-client având discuţii şi negocieri direct cu echipele lor din străinătate.

Ciprian Grigore, cofondator şi CTO Licenseware

„Echipa de expertiză software asset management (SAM) a Accenture este în Portugalia. Practic, acolo sunt consultanţii care folosesc aplicaţiile noastre, iar puterea de decizie şi leadeship-ul este în SUA. A fost o discuţie în două părţi - prima a fost să îi convingem pe cei tehnici că este o soluţie care într-adevăr le va face viaţa mai uşoară şi munca de zi de zi va fi mult simplificată, iar apoi din acel punct, odată ce ei au înţeles valoarea pe care o aducem noi, a fost uşor să îi convingem şi pe cei din SUA să semneze cu noi“, a punctat Alexandru Cojocaru.

Ce face însă mai exact Licenseware? „În prezent, oferim analiză pentru baze de date Oracle şi produsele asociate cu ele - o suită de produse care se folosesc împreună cu produsul de bază Oracel Database. Oferim de asemenea clienţilor un mod de a-şi analiza toată infrastructura - nu este pentru un producător de software anume, ci este pentru toată infrastructura unui client - ne uităm la nivel de virtualizare, la complexitatea din modul în care sunt conectate serverele şi cum sunt relaţiile dintre ele. Toate acestea au impact atunci când se face calculul pentru a determina nevoia de licenţiere. De asemenea, avem o aplicaţie pentru Oracle Fusion Middleware - un alt produs Oracle. În momentul de faţă nu există nicio altă aplicaţie pe piaţă care să facă fusion middleware, va fi prima în momentul în care va fi lansată oficial în perioada următoare”, a explicat Ciprian Grigore, cofondator şi CTO Licenseware.

El a menţionat că start-up-ul dezvoltă aplicaţii separate pentru fiecare mare producător de software în parte şi a explicat care sunt paşii pe care îi parcurge un client care foloseşte una dintre soluţiile Licenseware.

“Să zicem că avem un proiect de Oracle. Se defineşte scopul proiectului, se colectează datele, iar apoi apare Licenseware. În Licenseware, utilizatorii încarcă datele pe care în mod normal le-ar fi analizat manual înr-un Excel, şi în funcţie de tipul de proiect vor primi unul sau două rapoarte cu care apoi pot trece la acţiune - pot valida dacă ceva a fost instalat corect sau nu, pot întreba în companie dacă anumite servere pot fi mutate pentru optimizarea utilizării licenţelor, etc. Licenseware ajută clienţii să construiască astfel de scenarii, să înţeleagă ce soft-uri folosesc şi la ce riscuri sunt supuşi din diferite motive - poate nu au destule licenţe, poate au instalat software-ul unde nu aveau voie, ş.a.m.d. Când vorbim de software la nivel enterprise, vorbim de contracte foarte complexe, foarte lungi, termeni greu de înţeles şi cu un nivel mare de ambiguitate şi toate acestea trebuie transformate cumva într-un raport simplu de înţeles şi uşor de utilizat pentru optimizare.”

În prezent, start-up-ul are lansate două soluţii din ecosistemul Liceseware, planul fiind ca până la finalul anului să aibă pe piaţă minim 6 aplicaţii în total.

“În acest calcul noi includem şi aplicaţiile pe care le vom dezvolta împreună cu parteneri - acesta este unul dintre punctele cheie din modelul nostru de business comparat cu cele ale altor aplicaţii de pe piaţă care sunt <<closed source>> cum s-ar spune, sunt închise. Noi dezvoltăm un ecosistem de aplicaţii care este deschis colaborării pentru că o partea din viziunea noastră este că viitorul programelor care administrează licenţe software este un ecosistem deschis unde munca tuturor consultanţilor şi specialiştilor în licenţiere de software poate fi cuantificată şi modelată în algoritmi şi structuri de date care generează valoare utilizatorilor”, a subliniat Alexandru Cojocaru.

Cum le-a venit însă ideea dezvoltării unor astfel de soluţii de management al licenţelor software? “Atât eu, cât şi Alex am fost consultanţi şi am ajutat companiile să îşi analizeze datele, dezvoltând mai multe tool-uri pentru a face acest lucru mai uşor, la fel cum şi Licenseware este o modalitate de a analiza datele mult mai uşor. Iniţial a început ca un hobby al meu prin 2019, când învăţam diverse produse şi exersam diferite lucruri. Apoi s-a alăturat şi Alex şi oficial din 2020 am avut prima aplicaţie dezvoltată. A doua aplicaţie am lansat-o la finalul lui 2020, iar a treia aplicaţie va fi lansată oficial în următoarele luni”, a spus Ciprian Grigore.

La început, cei doi au investit timp şi propriile resurse financiare în dezvoltarea aplicaţiilor Licensware, fiind în paralel angajaţi. “Resursa cea mai valoroasă pe care noi am investit-o a fost timpul nostru. Lucrăm de mai bine de un an bootstrapped - în timpul liber, în weekend, uneori şi noaptea. Am avut de multe ori hackathons cum le spunem noi care înseamnă să lucrăm 24 ore aproape în continuu ca să scriem cod. Am investit şi o parte din bani proprii. Produsul pe care îl dezvoltăm noi este un produs complex - noi am lucrat cu focus pe partea de back-end, partea de procesare a datelor - aceasta este practic specializarea noastră, iar pentru partea care ţine de design, front-end, branding ş.a.m.d. am contractat o companie din Cluj - Binar Code. Cu ei lucrăm şi acum. Practic, proiectul a crescut organic, la început fiind finanţat din fonduri proprii”, a relatat Alexandru Cojocaru.

Proiectul Licenseware a fost acceptat în cadrul unor programe locale dedicate start-up-rilor – StepFWD şi How to Web, care i-au ajutat pe cei doi antreprenori să prindă curaj şi să obţină şi o primă finanţare de 120.000 euro de la Early Game Ventures şi Fortech.

“I-am cunoscut pe cei de la Early Game Ventures în unul dintre programele pentru start-up-uri la care am participat. Am urmat programul StepFwd şi How To Web. StepFwd este un program de preaccelerare care se bazează foarte mult pe mentorship şi acolo i-am cunoscut pe cei de la Early Game Ventures, fiind mentori în cadrul proramului. Chiar de la prima întâlnire a fost un click care s-a produs natural şi am fost invitaţi să susţinem un pitch în faţa echipei Early Game Ventures”, a spus cofondatorul şi CEO-ul Licenseware.

Cu ajutorul finanţării primite, start-up-ul poate mări echipa şi accelera şi mai mult modul în care dezvoltă aplicaţiile şi produsele pe care le va lansa public.

“Avem planuri atât de creştere pe partea de dezvoltare produs, cât şi pe partea de marketing şi vânzări. Am început deja o campanie de marketing destul de extinsă şi bine planificată. Iar pe partea de dezvoltare, avem planuri pentru aplicaţii Microsoft, aplicaţii care să intre şi pe zona de achiziţii, aplicaţii care folosesc inteligenţa artificială pentru a analiza contracte - este o parte foarte complicată din software asset management (SAM). Pe partea de dezvoltare, am recrutat un programator full-time şi astfel am ajuns să avem patru programatori full-ime pe partea de back-end  şi o echipă întreagă pe front-end”, a punctat Ciprian Grigore.

Totodată, el a adăugat că în prezent echipa Licenseware se află în discuţii cu mai multe companii care vor să folosească soluţiile lor. “În 2020, după ce am semnat cu Accenture am continuat să lucrăm şi mai mult la produs, am început programele de accelerare apoi şi în continuare ne-am concentrat pe produs. De la începutul acestui an am început însă să avem discuţii avansate cu mai multe companii, iar în perioada următoare vom putea anunţa câteva colaborări importante.”

 

Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation