Urmează ZF Bankers 2021, 6-7 iulie. Când va începe BNR procesul de creştere a dobânzilor la lei. De ce nu creşte cursul leu/euro?

Autor: Cristian Hostiuc 20.06.2021

România se confruntă acum cu o creştere rapidă a inflaţiei, prognoza BNR fiind de 4,1% pe tot anul, în timp ce estimările analiştilor indică o inflaţie mai apropiată de 5%. Până acum, creşterea inflaţiei nu a schimbat politica monetară a Băncii Naţionale: nu a crescut nici dobânda de politică monetară, care se situează la 1,25%, nu se simte nici o strângere a lichidităţii din piaţă - ROBOR-ul este la 1,49%, iar băncile, pline de lichiditate, nu şi-au anunţat vreo intenţie de a majora dobânzile la depozite, care sunt real negative. Întrebarea economiştilor nu este dacă BNR va trece la o politică monetară mai strânsă şi la majorarea dobânzii de politică monetară, ci când.

Mulţi spun că BNR aşteaptă să vadă ce fac Ungaria, Polonia sau Cehia cu politica monetară şi cu dobânzile înainte de a lua o decizie. Analiştii cred că cel puţin anul acesta BNR va urca dobânda la 1,5%, măcar pentru a da un semnal că intrăm într-un alt ciclu.