ZF Economia verde. Gheorghe Ţucu, Valeg: Panourile fotovoltaice hibride produc de patru ori mai multă energie decât cele clasice. Investiţia este destul de mare, dar recuperarea ei se face în maximum cinci ani, adaugă Gheorghe Ţucu, iar beneficiile pe termen lung sunt majore

Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu 17.06.2021

Panourile fotovoltaice hibride, pompele de căldură, soluţiile de neutralizare a deşeurilor organice şi contribuţia lor la obţinerea apei calde menajere sunt câteva dintre opţiunile la care poate apela cineva pentru a-şi transforma locuinţa într-un spaţiu eficient energetic, cu un consum redus.

„Panourile fotovoltaice hibride produc, pe lângă energie electrică, şi energie termică. Cantitatea de energie pe care o produc este de patru ori mai mare decât cea a unui panou fotovoltaic clasic. Astfel, utilizatorul are parte şi de energie electrică, şi de energie termică şi, mai ales, de reducerea facturii“, a spus Gheorghe Ţucu, managing partner al Valeg Creative Solutions, o companie de consultanţă şi inginerie specializată în livrarea de soluţii integrate pentru cogenerare, la videoconferinţa ZF Economia verde, realizată în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Investiţia este destul de mare, dar recuperarea ei se face în maximum cinci ani, adaugă Gheorghe Ţucu, iar beneficiile pe termen lung sunt majore.

„Din păcate, soluţiile acestea nu sunt foarte populare în România. Oamenii se gândesc la costul iniţial, şi nu la beneficiile pe termen lung. Aici trebuie să intervină autorităţile, care ar trebui să impulsioneze utilizarea unor astfel de soluţii de către constructori în proiecte.“

Discuţiile cu privire la astfel de soluţii sunt cu atât mai intense cu cât standardul nZEB, care presupune un consum de energie aproape de zero în clădiri, impune noi norme.

„Cererea vine cu precădere din zona privată. Acolo este o mai mare flexibilitate în abordarea soluţiilor inovative. În zona publică, cererea este mult mai mică. Autorităţile ar trebui să fie conştiente de soluţiile noi, să le accepte, să le adopte şi să le impună având în vedere cerinţele Green Deal“, a mai spus Gheorghe Ţucu.

Anterior, el mai spunea că se aşteaptă ca, în următorii trei-cinci ani, toate casele din România să fie dotate cu panouri fotovoltaice hibride cu cogenerare solară, o investiţie care, pe de-o parte, înverzeşte respectiva clădire, iar pe de altă parte, reduce substanţial factura cu energia a acesteia.

În locuinţele şi clădirile care utilizează aceste sisteme, centrala pe gaz se mai foloseşte doar iarna, iar în restul anului, din martie până la final de octombrie, sistemul cu panouri fotovoltaice hibride este suficient.