A început furtuna în pieţe: Aşteptarea ca Fed, banca centrală din SUA, să crească dobânzile de referinţă a dus la un val de scăderi pe bursele din toată lumea. Dolarul câştigă teren rapid în raport cu euro şi lira sterlină. Investitorii încep deja să vorbească de o nouă etapă. Ce spun analiştii

Autor: Eduard Ivanovici 17.06.2021

UPDATE 15:00 -- Preţul aurului a ajuns la sub 1.800 de dolari per uncie (28,3 grame), cel mai slab rezultat din ultima lună şi jumătate. De asemenea, s-au înregistrat scăderi şi la nivelul altor metale, precum argintul, platina şi paladiul. Indicele Bloomberg Spot Index creşte cu 0,6% după un plus de 0,9% miercuri.

 

Oficialii Rezervei Federale (Fed, banca centrală americană) se aşteaptă ca ratele dobânzilor să crească începând cu 2023, mai devreme decât se estimase iniţial, conform unor prognoze economice care indicau o creştere mai rapidă şi o inflaţie mai mare de-a lungul lui 2021, scrie Financial Times.

Astfel, banca centrală va menţine ratele dobânzilor la nivelul minim de 0 până la 0,25%, prag stabilit încă de la începutul pandemiei.

În martie, majoritatea oficialilor Fed au prezis că ratele actuale vor rămâne neschimbate până în 2024, însă părerea generală s-a mutat ulterior în dreptul anului 2023, semnalând că banca centrală crede într-o tranziţie mai rapidă către revenire şi în politici monetare stricte. Proiecţiile lansate de Fed indică cel puţin două creşteri înregistrate de ratele dobânzilor în 2023.

În cadrul unei conferinţe de presă de miercuri, şeful Fed Jay Powell a adoptat un ton optimist cu privire la ritmul de creare al locurilor de muncă, în ciuda unor slăbiciuni pe termen scurt într-un moment în care vaccinările anti-Covid cresc, iar măsurile de lockdown continuă să dispară.

„Există toate motivele să credem că vom avea o piaţă a muncii cu numere foarte atractive, cu şomaj scăzut, participare crescută şi salarii mai mari”, a declarat Powell.

Preşedintele Fed este de părere că riscul inflaţiei poate fi mai mare faţă de estimările iniţiale, însă a subliniat faptul că banca centrală are uneltele necesare pentru a adresa problema. În medie, oficialii Fed cred că produsul intern brut (PIB) al SUA va creşte cu 7% anul acesta, de la 6,5% în martie, rata şomajului urmând să scadă la 4,5%, în linie cu predicţiile anterioare.

„Dacă vor exista două creşteri ale ratelor în 2023, trebuie să începi să-ţi pregăteşti terenul din timp pentru a-ţi atinge obiectivul. Durează circa 10 luni până la un an dacă vrei să înăspreşti politicile într-un ritm normal. De altfel, trebuie să ne uităm la ce am putea schimba anul acesta, iar dacă economia continuă să meargă bine, ratele vor creştere mai degrabă mai devreme, nu mai târziu”, susţine Kathy Jones, şeful diviziei dedicate veniturilor fixe din cadrul firmei de servicii financiare Charles Schwab.

Bursele globale au reacţionat la scurt timp după ce Rezerva Federală a dat de înţeles că va înăspri politicile monetare.

Indicele FTSE All-World al economiilor dezvoltate şi emergente, care a atins un nou record luni, s-a îndreptat către a treia şedinţă consecutivă de pierderi relativ mici, scăzând cu 0,5%. Între timp, Stoxx Europe 600, care urmăreşte un număr de 600 de companii din 17 ţări europene, a înregistrat un minus de 0,3%. Acţiunile băncilor europene, care beneficiază de pe urma creşterii ratelor dobânzilor, au crescut în medie cu 1,2%.

Indicele FTSE 100 al bursei din Londra raportat o scădere de 0,5%, iar indicii bursieri din Paris (CAC 40) şi Frankfurt (DAX), au scăzut uşor, cu 0,15% şi, respectiv, 0,14%.

În Japonia, Nikkei 225 a scăzut cu 0,93%.

Totodată, lira sterlina a ajuns la cel mai scăzut nivel prin raportul cu dolarul american din ultimele şase săptămâni, scăzând cu 0,25%, iar euro a raportat un declin de 0,5% faţă de dolar, potrivit MarketWatch.

„Imaginea generală marchează un început al fazei de tranziţie de la politici monetare extrem de flexibile la ceea ce vor deveni o serie de politici mai puţin flexibile. Prima dată vom fi martorii unei schimbări treptate, apoi ratele vor începe să crească şi cred că pieţele vor avea probleme de ajustare la noua situaţie. Mişcarea va conduce la mai multă volatilitate”, spune Michael Collins, senior portofolio manager al administratorului de active PGIM Fixed Income.