Marile bănci de investiţii ale lumii îşi abandonează pariurile pe aprecierea euro

Autor: Catalina Apostoiu 17.06.2021

Modificarea poziţiei băncii centrale americane cu privire la inflaţie şi majorarea dobânzilor a determinat Goldman Sachs şi Deutsche Bank să-şi abandoneze pariurile pe un raliu al monedei unice europene în raport cu dolarul american, potrivit Bloomberg.

Euro a scăzut cu până la 1,1% la 1,1994 în raport cu dolarul, cel mai pu­ternic declin din aprilie 2020, după ce strategii Fed au semnalat că banca va majora dobânzile de două ori până la finalul anului 2023, luând pieţele prin surprindere. Unii analişti se aşteaptă chiar la o majorare anul viitor.

Moneda a trecut pragul 1,20, sugerând pentru unii traderi că urmează noi deprecieri.

În condiţiile în care strategii şi-au upgradat estimările privind inflaţia, iar preşedintele Fed Jerome Powell a sugerat că oficialii urmează să înceapă o discuţie privitoare la restrângerea achiziţiilor de obli­gaţiuni, yieldurile titlurilor americane de trezorerie au crescut în paralel cu dolarul.

Perspectivele privitoare la o continuare a aprecierii monedei unice europene sunt restrânse şi de aştep­tările economiştilor şi inve­s­titorilor ca BCE să-şi prelungească ritmul accelerat de achiziţii de urgenţă de obligaţiuni, chiar în cond­iţiile în care campania de vaccinare de pe continent acce­le­rează, iar economia regiunii îşi revine.

„Pentru ca euro să crească semni­ficativ cred că sunt necesare semnale de creştere a dobânzilor din partea BCE“, po­tri­vit lui Mike Riddell, manager de portofoliu în cadrul Allianz Global Investors.

Semnalele divergente venite din partea băncilor centrale din SUA şi Europa au determinat recent stra­tegii de la Rabobank şi Credit Agricole să previzioneze un declin al euro cu până la 3% în raport cu dolarul.

Jane Foley, strateg în cadrul Rabobank, arată că o decizie a Fed de restrângere a stimulentelor ar putea determina o depreciere a euro la 1,18 în raport cu dolarul.

Potrivit acesteia, perspectivele legate de inflaţia din SUA aduc o astfel de decizie din ce în ce mai aproape.

Recent, Deutsche Bank făcea o previziune apocaliptică, arătând că inflaţia ar putea genera o criză la nivel mondial. Inflaţia poate părea o problemă tranzitorie, dar şansele sunt ca aceasta să persiste şi să ducă la o criză în anii următori, avertizau economiştii Deutsche Bank.