De ce sunt mici salariile în România? Facem cu oameni muncă pe care alţii o fac cu roboţii, iar investitorii nu aduc tehnologii înalte

Autor: Adelina Mihai 18.06.2021

♦ România are salarii mici pentru că, în unele sectoare, angajaţii fac o muncă pe care în alte state o fac roboţii ♦ Până când România nu va fi primită în clubul select al statelor din Vest, nu vom avea investiţii care folosesc tehnologii de vârf, explică managerii de companii din România ♦ Ziarul Financiar continuă astăzi seria de articole de la rubrica „De ce sunt mici salariile în România?“.

Peste 1,6 milioane de salariaţi din Ro­mânia sunt plătiţi cu salariul minim pe economie dintr-un total de 5 milioane de angajaţi, iar o parte dintre noile investiţii anun­ţate anul acesta sunt în fabrici care oferă pa­che­te sala­riale apropiate de nivelul mi­nim. De ce nu reuşesc angajaţii ro­mâni să primească salarii mai mari?

„Salariile sunt mici în România pen­tru că în 30 de ani am prăbuşit în­trea­ga pira­midă in­dustrială creată de Ceauşes­cu, fără să punem ni­mic în schimb. Acum inves­titorii in­dus­triali se chinuie s-o pună la loc“, a transmis Dragoş Damian, CEO al pro­du­că­to­ru­lui de medica­mente Terapia din Cluj, ca re­acţie la articolul ZF publi­cat pe 16 iu­nie cu titlul „De ce sunt mici salariile din România? O in­ves­ti­ţie mare dacă generează 1.000 de jo­buri prost plătite nu ar trebui să bu­cure pe nimeni“.