Allianz: Decontarea directă obligatorie la poliţele RCA ar trebui să ajute la echilibrarea pieţei

Autor: Mircea Nica 18.06.2021

Modificările legislative pregătite pentru piaţa RCA privind introducerea obligativităţii decontării directe sunt aşteptate să ajute la echilibrarea pieţei, a spus Aurel Badea, director general adjunct al Allianz-Ţiriac, pentru ZF.

„Ne aşteptăm ca introducerea obligativităţii de­contării directe să ajute la echilibrarea pieţei RCA şi să genereze o îmbunătăţire a calităţii serviciilor şi implicit o reducere a numărului de reclamaţii din partea clienţilor şi terţilor păgubiţi“, a spus Aurel Badea.

În acelaşi timp, el a mai explicat că segmentul RCA este de ani buni o linie de business care generează pierderi asigurătorilor, iar acest lucru este confirmat şi de datele consolidate publicate de Autoritatea de Supra­veghere Financiară (ASF) pentru anul 2020.

„Modificările legislative pregătite în zona RCA, precum decontarea directă obligatorie, modificarea legii RCA conform recomandărilor Comisiei Europene, introducerea tarifelor de referinţă pentru service-uri, au potenţialul de a construi o fundaţie mai solidă pentru toţi cei implicaţi: consumatori, asigurători şi distribuitori, astfel încât percepţia asupra serviciilor şi performanţa generală a pieţei să se îmbunătăţească“, a mai adăugat Aurel Badea.

Cu toate acestea, directorul general adjunct al Allianz-Ţiriac susţine că este necesar ca odată cu decontarea directă obligatorie să fie activate şi mecanismele de compensare pentru că recuperarea regreselor nu funcţionează cu anumiţi asigurători.