Saga prelungirii suspendărilor de reziliere a luat sfârşit: Romgaz nu ajunge la nicio soluţie cu spaniolii de la la Duro Felguera şi Romelectro pentru construcţia centralei de la Iernut şi reziliează contractul

Autor: Liviu Popescu 18.06.2021

Vineri seară, la ora 21:30, producătorul de gaze naturale Romgaz a anunţat la bursa de la Bucureşti că a a reziliat cu spaniolii de la Duro Felguera şi cu Romelectro contractul pentru construcţia centralei termoelectrice de la Iernut, decizie motivată “de nefinalizarea în termen, de către executant, a lucrărilor de construcţii şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii”.

“Rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, începând cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a împlinirii termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părţile să fi ajuns la agreerea unei soluţii care să asigure finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, în termen cât mai scurt posibil”, se arată la bursă.

În ultimele săptămâni, Romgaz a anunţat de câteva ori la bursă că va prelungi suspendarea notificării de reziliere a contractului de execuţie pentru centrala de la Iernut încheiat cu spaniolii de la Duro Felguera şi Romelectro.

Cele două parţi sunt în conflict de la începutul lunii aprilie când Romgaz a decis unilateral rezilierea contractului pe fondul întârzierilor. Imediat, compania a fost dată în judecată de contractori, aşa că Romgaz a revenit asupra deciziei, suspendând-o. De atunci au urmat mai multe prelungiri ale suspendării, timp în care lucrările au bătut pasul pe loc.

Proiectul centralei de la Iernut a fost atribuit de Romgaz în 2016, termenul iniţial pentru livrarea investiţiei fiind 2019. Din valoarea de 269 milioane de euro a contractului, 69 de milioane de euro vin prin intermediul Planului Naţional de Investiţii, bani care, în absenţa unui acord, ar fi trebuit returnaţi de companie.