Din prospectul One United Properties: 25 de filiale, în mare parte dezvoltatori imobiliari. Lipsesc raportările financiare pe fiecare filială. Cum sunt acestea la Finanţe. Prospectul de listare este prima incursiune a unui investitor în situaţia financiară a oricărei companii care vrea să se finanţeze prin piaţa de capital

Autor: Liviu Popescu 21.06.2021

Un număr de 25 de filiale sunt catalogate ca fiind „prin­cipalele filiale“ ale One United Properties la data publicării prospectului pentru listare, dintre care 19 sunt SRL-uri şi 6 sunt societăţi pe acţiuni, cu deţineri care variază de la 51% la Skia Real Estate SRL – agenţia imobiliară a One – la 100% la One Mircea Eliade Properties SRL.

Însă, chiar dacă aceste filiale contribuie la veniturile obţinute de grup, prin vânzarea de apartamente şi dividende, rezultatele financiare individuale nu sunt publicate în prospect şi nici în documentul cu privire la situaţiile financiare pentru 2020.

„La prima vedere, prospectul şi documentaţia aferentă IPO-ului One nu par clarificatoare sub aspectul înţelegerii rezultatelor individuale la nivel de filiale, ceea ce poate ridica anumite semne de întrebare pentru investitorii de retail. De principiu, interesul de a subscrie în ofertă rămâne, dar încă evaluez oportunitatea şi preţul solicitat de companie“, spune Corneliu Manole, 40 de ani, investitor pe piaţa de capital.