Cerere accelerată vs. schimbări legislative

Autor: Bogdan Alecu 21.06.2021

Cererea pentru locuinţe noi rămâne la un nivel ridicat şi după un an de pandemie, an în care preţurile au continuat să se aprecieze, dar cu un ritm mai lent.

De partea cealaltă schimbările legislative, dar şi de autorizare au continuat. La finalul anului 2020, peste noapte, Executivul a decis să amâne cu un an implementarea TVA de 5% până la un prag de 140.000 de euro în locul celei de până la 450.000 de lei, punând în dificultate clienţii de bună credinţă care au achitat un avans.

„Tranzacţiile pe acest segment nu s-au prăbuşit ca urmare a amânării aplicării măsurii cu un an însă segmentul a fost cu siguranţă afectat. Rămâne de văzut ce ne va rezerva viitorul, considerăm că beneficiile acestei măsuri, prin lanţul de efecte pozitive în economie, sunt superioare eventualelor scăderi ale veniturilor bugetare“, a explicat Ionuţ Nicolescu, preşedintele SVN România.

Dacă şi când va fi aplicată, o astfel de măsură va permite creşterea suprafeţei de locuit, în condiţiile în care românii trăiesc în cele mai mici locuinţe la nivel european, de 40 de metri pătraţi, faţă de 90 mp cât este media europeană.

„Dacă măsura majorării plafonului pentru aplicarea TVA de 5% va fi aplicată, va veni în sprijinul celor care doresc o locuinţă mai spaţioasă. Am observat cu toţii că cererea pentru locuinţe mai spaţioase, cu terase mai mari sau case la curte a crescut semnificativ în ultimele 9 - 12 luni, iar numărul de case programate spre finalizare în 2021 în Bucureşti şi împrejurimi se va dubla comparativ cu 2020", a spus preşedintele SVN România.