Florin Neagu, director adjunct BNR: Imaginea de ansamblu a sectorului bancar românesc este bună, dar ascunde vulnerabilităţi care cresc. Rata creditelor neperformante este în scădere, dar este şi un joc al fracţiei

Autor: Mircea Nica 21.06.2021

„Pentru că volumul de credite a crescut relativ susţinut în România, dar şi în alte ţări, datorită sprijinului autorităţilor, volumul de neperformanţă, care şi el a crescut, nu se vede în fracţie“.

Imaginea de ansamblu a sectorului bancar românesc este bună, dar ascunde vulnerabilităţi care cresc. Rata creditelor neperformante este în scădere, dar este un joc al fracţiei, a spus Florian Neagu, director adjunct al Direcţiei de Stabilitate Financiară la BNR, în cadrul unei conferinţe de profil.

„Imaginea de ansamblu spune că sectorul bancar românesc a parcurs bine pandemia. Nu este o caracteristică doar pentru noi, ci pentru întregul sector bancar european. Indicatorii cheie de a evalua sănătatea financiară, atât pentru România, cât şi în Uniunea Europeană, arată bine. Avem o solvabilitate puternică, în creştere de la 20% în 2019, la 23% în 2020. Rata creditelor neperformante este în uşoară scădere comparativ, dar această imagine frumoasă ascunde vulnerabilităţi care cresc“, a spus Florian Neagu.