Vacanţe cu 20% mai scumpe pentru recuperarea pierderilor din 2020

Autor: Roxana Petrescu 21.06.2021

Preţul unei nopţi de cazare în cadrul pensiunilor de la munte sau mare este, în unele cazuri, chiar şi cu 20-25% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Astfel, 2021 pune presiuni majore pe bugetele românilor, în contextul în care de la vacanţe, energie, benzină şi până la materiale de construcţii, toate marchează scumpiri galopante.

„E chiar mai slab acest început de sezon faţă de anul trecut“, spune Călin Noru Stamatoiu, antreprenor activ în domeniul turismului din 2008 care gestinează mai multe proprietăţi din Sighişoara, dar şi din Cloaşterf, Mureş. Astfel, unul dintre apartamentele de pe proprietatea din Cloaşterf costă pe final de iulie 437 de lei pe noapte, cu 25% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

„O parte dintre oameni nici nu mai merg în ţară. Mai departe, ploile au anulat practic luna iunie. Vedem în acelaşi timp că rezervările se fac pe termen foarte scurt, de pe o zi pe alta, pentru că senzaţia de incertitudine nu a trecut. Scumpirile vin şi în contextul în care pentru multe afaceri din acest domeniu anul 2020 a fost o perioadă de pierderi“, mai spune antreprenorul Călin Noru Stamatoiu.

La mare, în 2 Mai, la Casa Stavros, preţurile au crescut şi ele cu 20%, faţă de vara anului trecut, în timp ce în Delta, la Green Village o cameră costă în iulie 162 de euro, faţă de circa 100 de euro, anul trecut.

Cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut cu 35% anul trecut, la 17,9 miliarde de lei, pe fondul restricţiilor impuse de pandemie, iar pierderile cumulate ale companiilor active în acest sector s-au triplat, la 2,3 miliarde lei.