Care sunt cele mai slab creditate judeţe la finalul lunii aprilie 2021. Covasna conduce clasamentul, urmat de Caraş-Severin şi Giurgiu

Autor: Mircea Nica 22.06.2021

♦ Comparativ cu luna aprilie a anului 2020, Covasna, cel mai slab finanţat judeţ de către bănci, atât pe zona de retail, cât şi pe corporate, în lei şi valută, a depăşit pragul de 1 mld. lei. Judeţul Giurgiu, al treilea judeţ din clasamentul celor mai slab finanţate judeţe a înregistrat al doilea cel mai mare ritm de creştere a soldului creditelor populaţiei şi companiilor, în lei şi valută, la finalul lunii aprilie 2021.

Covasna, judeţul cu cel mai mic sold al credi­te­lor populaţiei şi com­paniilor, în lei şi valută, de la finalul lunii aprilie 2021, conduce clasamentul, mutând ştafeta celui mai mic sold al finan­ţărilor pe retail şi corporate, în lei şi va­lută, la peste 1 mld. lei, potrivit datelor BNR. Astfel, judeţul Covasna a înregistrat o creştere a soldului de peste 9%, până la 1,02 mld. lei la fina­lul lunii aprilie 2021, comparativ cu soldul de la finalul lunii aprilie 2020.

Soldul total al cre­ditelor pe zona de re­tail şi corpo­rate, în lei şi valută, la fi­nalul lunii aprilie 2021 a ajuns la 285,9 mld. lei, cu 8,2% mai mult faţă de sol­dul de la fi­na­lul aceleiaşi pe­ri­oa­de a anului tre­cut. Prin ur­ma­re, pon­de­rea ju­de­ţului Covasna din sol­dul total al credi­te­lor pe retail şi corporate, în lei şi valută, se află la un nivel de 0,36%. Comparativ cu Bucureşti-Ilfov, care este cel mai finanţat judeţ, cu un sold al creditelor populaţiei şi com­paniilor, în lei şi valută, la finalul lunii aprilie 2021 de 113,78 mld. lei, având o pon­dere de 39,8% din sol­dul total, se remarcă de­cala­jul finanţărilor din România.