Boston Consulting Group: Bunăstarea financiară a românilor a crescut anul trecut cu 9%, un ritm mai rapid decât cel din Europa de Vest, dar mai lent decât cel din restul Europei de Est, unde media a fost de 12%

Autor: Roxana Rosu 22.06.2021

Bunăstarea financiară a românilor a crescut anul trecut cu 9% faţă de 2019, calculată la o monedă constantă, un ritm mai rapid decât cel din Europa de Vest, de 4%, dar mai lent decât cel din restul Europei de Est, unde media a fost de 12%, incluzând Ţările Baltice şi Rusia, arată un raport al Boston Consulting Group (BCG).

„În România, concentrarea bunăstării arată o societate mai puţin polarizată decât în ​​alte părţi ale Europei de Est. Un puternic segment de oameni, care deţine mai puţin de 250.000 de dolari, reprezintă 58% din averea financiară totală,” a declarat Nimrod Pais, director general şi partener BCG. "În acelaşi timp, ponderea celor cu o valoare netă de peste 100 milioane de dolari este mai mare decât la nivel global: 16% faţă de 13%, dar această rată este doar jumătate din media de 32% din Europa de Est," a adăugat Pais.

Datele din raport arată că alocarea activelor româneşti este caracterizează de o  creştere puternică a asigurărilor de viaţă şi a pensiilor, iar ponderea acţiunilor este mult mai mică decât la nivel global sau în alte părţi ale Europei de Est.

Ponderea numerarului şi a depozitelor este cu mult sub media est-europeană, dar se menţine în media globală, ceea ce reflectă o piaţă de economii puţin mai avansată decât a vecinilor României din estul Europei, a declarat Pais.