Contzilla.ro: Ministerul Finanţelor a publicat proiectul pentru depunerea situaţiilor financiare semestriale dar şi câteva completări pentru reglementările contabile

Ziarul Financiar 22.06.2021

 

 

Raportările contabile la 30.06.2021 vor fi depuse în acest an doar de firmele care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro.

Încadrarea în criteriul de mai sus se efectuează pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar precedent, respectiv a balanţei de verificare încheiate la finele exerciţiului financiar precedent. Plafonul în echivalent lei va fi calculat utilizând cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar precedent.

Termenul pentru depunerea la Ministerul de Finanţe este data de 16 august 2021.

Un alt proiect publicat în 18.06.2021 vizează câteva completări pentru Ordinul 1802/2014. Una dintre ele a rezultat ca urmare a publicării recente a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2021 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal şi a Legii contabilităţii, prin care în aria de aplicabilitate a legii contabilităţii au fost menţionate distinct persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România, precum şi persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.

Astfel, prin proiectul de ordin, aria de aplicare a reglementărilor contabile aprobate prin O nr. 1.802/2014 a fost completată cu următoarele categorii de entităţi: sediile permanente din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate şi persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.

Pentru aceste persoane juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România, prin proiect se stabileşte că pentru primul exerciţiu financiar de aplicare informaţiile raportate prin intermediul situaţiilor financiare anuale vor corespunde doar perioadei curente, nefiind raportate şi informaţiile corespunzătoare exerciţiului financiar precedent celui de raportare. Situaţiile financiare anuale se pot întocmi în oricare format prevăzut de reglementările contabile.

Din al doilea exerciţiu financiar de aplicare a reglementărilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, persoanelor juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România le vor fi incidente aceste reglementări.