Sfârşitul unei ere: Gigantul Google va închide spaţiul dedicat startup-urilor pe care le avea în Londra, după aproape un deceniu

Autor: Alex Ciutacu 22.06.2021

Gigantul Google a decis să închidă definitiv spaţiul dedicat startup-urilor pe care le avea în Londra, cunoscut drept Campus, potrivit CNBC.

Conglomeratul de tehnologie din Silicon Valley a decis că „nu va redeschide” spaţiul Campus din estul Londrei, întrucât acesta a fost iniţial închis temporar pe fondul pandemiei de coronavirus.

„Închidem Campus pentru a putea susţine startup-uri din toată Marea Britanie”, a transmis compania, susţinând că poate sprijini startup-uri din întreaga ţară, fără a avea nevoie de un spaţiu fizic.

Google are mai multe spaţii Campus pe glob, iar cel din Londra a fost deschis în 2012 de Eze Vidra, israelianul veteran al scenei de tehnologie, într-un moment în care scena startup-urilor decola în Marea Britanie.

Vidra a declarat pentru CNBC că senzaţia generală ar fi că acest Campus nu mai este la fel de necesar, acum că scena startup-urilor londoneze este deja una dezvoltată.

Spaţiul Campus era utilizat de multe acceleratoare şi programe pentru startup-uri, precum Seedcamp, Entrepreneur First, Code First Girls sau Silicon Drinkabout. Mii de evenimente au fost organizate aici de-a lungul anilor, iar specialştii Google veneau şi ofereau servicii gratuite de mentorat pentru startup-uri.

Londra a devenit în ultimul deceniu unul dintre principalele hub-uri de tehnologie din Europa, însă oraşul nu a reuşit până acum să dea naştere unui mamut de tehnologie de nivelul Google sau Facebook.

„Deşi nu am produs niciun Google sau Facebook, am reuşit să avem 100 de unicorni. Mulţi dintre ei au avut prima apariţie publică pe scena Campus, inclusiv TransferWise şi Revolut”.

Google mai operază astfel de spaţii în Madrid, Sao Paulo, Seul, Tel Aviv, Tokyo şi Varşovia.