Videoconferinţa Conectăm România. Smart manufacturing - Producţia industrială în era 5G. Tehnologia 5G deschide posibilitatea operării în timp real a unor sisteme de producţie, lucru imposibil prin 3G sau 4G

Autor: Alexandra Cepăreanu 23.06.2021

„Tehnologia 5G ne ajută să ne adaptăm în permanenţă şi ne oferă flexibilitate“ „În procesul de digitalizare a industriei, 5G are ca scop facilitarea liniei de producţie“ „Un asistent activ preia datele, le înţelege şi răspunde la ce se întâmplă şi aşa putem trece la următorul nivel“ „5G ar creşte mult viteza de comunicare între etapele din procesele de producţie.“

Unul dintre avantajele tehnologiei 5G este latenţa mică, care permite operarea unui sistem robotizat de producţie în timp real şi transformă aplicaţiile şi soluţiile pasive în soluţii active, care după ce colectează date le procesează pentru a oferi răspunsuri şi explicaţii, au spus speakeri prezenţi la evenimentul online Conectăm România. Smart manufacturing – Producţia industrială în era 5G, realizat de ZF în parteneriat cu Huawei România.

„Prin reţele cu tehnologia 3G sau 4G nu puteai opera un sistem în producţie, dar acum se poate pentru că latenţa e mică şi lucrurile se pot întâmpla în timp real. Odată ce infrastructura 5G e gata, abia atunci putem să spunem că tehnologia ajută şi activ, nu mai avem doar acel asistent pasiv care era reprezentat de aplicaţiile clasice. Asistentul activ preia datele, le înţelege şi răspunde la ce se întâmplă. Deci, folosind noile tehnologii putem explica de ce se întâmplă ceva. Odată cu tot pachetul acesta putem trece la următorul nivel“, a spus Adrian Dima, cofondator al KFactory.

Codruţ Săvulescu, senior solution manager în cadrul subsidiarei locale a gigantului Huawei din China, consideră că în ceea ce priveşte industria producătoare tehnologia 5G oferă flexibilitate şi facilitează procesul de producţie.

„Tehnologia 5G ne ajută să ne adaptăm în permanenţă, pentru că avem nevoie de flexibilitate. În industria producătoare de echipamente electronice, spre exemplu, pe linia de produs, la noi - terminalele P40 şi Mate 40 -, de cel puţin două ori pe an se fac schimbări – mutarea unui punct de lucru, optimizarea unor procese. Spre exemplu, pentru pentru a muta punctul de lucru şi pentru a îl reconecta aveam nevoie de 10 oameni, iar procesul în sine dura cam două zile, timp în care se oprea producţia, iar prin 5G se poate muta totul în câteva minute“, a adăugat Codruţ Săvulescu.

Codruţ Săvulescu, senior solutions manager, Huawei România: Tehnologia 5G ne ajută să ne adaptăm în permanenţă, pentru că avem nevoie de flexibilitate

Un alt exemplu despre aplicabilitatea tehnologiei 5G în procesul de producţie a fost oferit de Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj, care a spus că folosirea tehnologiei 5G în procesul de producţie al companiei ar creşte viteza de comunicare dintre etapele de producţie şi ar face ca tot procesul să fie mai rapid.

„Spre exemplu, banda de fabricaţie se opreşte pentru că se întâmplă ceva cu o cutie de medicament.  Unul dintre avantajele acestor roboţi este că echipamentele sunt digitale şi sunt legate între ele, folosind o platformă SAP pentru a le mişca, iar 5G ar creşte mult viteza de comunicare între etapele din procesele tehnologice de producţie, ar reduce acele opriri şi ar mări viteza de încărcare a codului unic de serializare“, a spus Dragoş Damian.

Şi Cosmin Moldovan, director general al Carmangeria Moldovan, a vorbit în cadrul videoconferinţei despre tehnologiile pe care le-a testat şi implementat până în prezent în companie.

„Folosim cântare inteligente pentru a cântări animalele, care ne oferă tot felul de informaţii. Pe partea de procesare a cărnii am implementat un braţ de robotic colaborativ, am avut în testare un astfel de echipament. Am finalizat implementarea unor tehnologii într-un depozit logistic, dar am mai vrea nevoie de încă un robot în acest depozit. Lucrăm cu o firmă din Germania care a implementat un soft prin care eficientizăm partea de picking, ceea ce ne ajută să fim conectaţi cu magazinele online. Am testat şi în sectorul vegetal anumiţi senzori pe care i-am implementat în teren şi care ne oferă informaţii despre cultură, nivelul de apă din sol şi alte informaţii“, a spus Cosmin Moldovan.

El a adăugat că este deschis spre a digitaliza procesele şi activităţile din cadrul companiei, însă are nevoie de surse de finanţare.

„Noi suntem deschişi spre digitalizare, dar trebuie să găsim şi surse de finanţare pentru a ne putea digitaliza. Aşteptăm noile linii de finanţare, vrem să găsim cele mai potrivite metode de finanţare pentru a putea achiziţiona astfel de tehnologii. Zona de finanţare rămâne principala provocare.“

De asemenea, flexibilitatea cu care vine tehnologia 5G oferă posibilitatea de conversie a roboţilor, care pot fi folosiţi chiar şi în cadrul companiilor mai mici, spre exemplu în cadrul unei pizzerii, a spus Răzvan Isac, channel development manager la Universal Robots.

„În industrie sunt majoritatea roboţilor pe care îi avem acum, dar există şi posibilitatea de a modifica funcţiile acestor coboţi, iar ei pot fi folosiţi şi în alte domenii. Spre exemplu, în Franţa este un lanţ de pizzerii care a implementat într-o pizzerie trei roboţi: unul face aluatul, al doilea pune ingredientele pe blat şi pune pizza la cuptor, iar ultimul scoate pizza din cuptor, o taie şi o oferă clientului. În SUA este un robot care face smoothie-uri şi serveşte clienţi. În România de câţiva ani nu mai găsim sudori calificaţi, iar aceşti roboţi pot face sudură, depinde doar de ce îi pui în capătul braţului şi ce îl pogramezi să facă. Astfel, poţi să înlocuieşti acele goluri pe care le ai în firmă“, a explicat Răzvan Isac.