Cosmin Ion, Expert IMM, divizia Business Banking, ING Bank Romania: Am reuşit să creştem finanţarea acordată entităţilor pe care le servim în cadrul diviziei de business banking cu aproximativ 40% faţă de 2019, ceea ce a însemnat circa 350 mil. euro în valoare absolută

Autor: Alexandra Matei 23.06.2021

Cosmin Ion, Expert IMM, divizia Business Banking în cadrul ING Bank Romania, susţine că anul trecut, prin mixul de finanţare între procesele clasice şi parteneriatul cu Fondul Naţional de Garantare s-a ajuns la o creştere a finanţării acordate entităţilor deservite în cadrul diviziei de business banking cu aproximativ 40% faţă de 2019, ceea ce a însemnat circa 350 mil. euro în valoare absolută.

„Prin acest mix de finanţare, atât prin procesele noastre clasice, rapide, cât şi prin parteneriatul cu Fondul Naţional de Garantare, am avut un 2020 în care am reuşit să creştem finanţarea acordată entităţilor pe care le servim în cadrul diviziei de business banking cu aproximativ 40% faţă de 2019. Această creştere a însemnat un volum de credite de 350 mil. euro în valoare absolută. Aproape jumătate dintre acestea au venit prin IMM Invest anul trecut. Mai mult, 90% din solicitările de credite prin IMM Invest au fost pentru finanţarea capitalului de lucru, iar asta poate şi pentru că acest program a targetat companiile mai mici, care accesează mai greu finanţări”, a declarat Cosmin Ion, Expert IMM, divizia Business Banking în cadrul ING Bank Romania, în timpul videoconferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie.

Ce a mai declarat Cosmin Ion:

♦ Relaţia companiilor cu banca a fost una normală, apropiată. Ne-am lovit împreună de un context prin care nu mai trecusem nici noi, nici clienţii noştri şi am încercat să înţelegem dinamica din diferite industrii şi în ce măsură contextul acesta va impacta afacerile. Credem că am reuşim să găsim şi oportunităţi în perioada aceasta, noi propunându-ne şi reuşind în mare măsură să ne exercităm rolul de finanţator, de a facilita accesul companiilor la finanţare, inclusiv într-un context foarte dificil, atât pe procesele clasice de creditare, cât şi aderând la programele apărute în contextul pandemic.

♦ În calitate de finanţatori, incertitudinea adusă de contextul pandemic se traduce în riscuri potenţiale mai mari, dar am reuşit uşor-uşor să ne adaptăm. Împreună cu antreprenorii cu care lucrăm de aproape am construit relaţii inclusiv în perioada aceasta.

♦ În ultimii ani, noi ne-am concentrat pe dezvoltarea unor procese de creditare simple cu acces rapid la fonduri, pentru că, din discuţiile cu antreprenorii, aceasta este una din principalele lor nevoi şi mă refer în special la zona firmelor mici. Au fost situaţii în care de dimineaţă ne-au pus la dispoziţie documentele de finanţare şi la finalul zilei le-am trimis contractele pentru semnare.