Bursa Română de Mărfuri semnează o înţelegere cu Grupul Bursei Elene de Energie şi Bursa Poloneză de Energie: Creează un cadru prin care părţile pot să evalueze oportunităţile în domeniul schimburilor de energie

Autor: Cristina Bellu 23.06.2021

Bursa Română de Mărfuri a semnat un memorandum cu Grupul Bursei Elene de Energie şi Bursa Poloneză de Energie care creează un cadru pentru ca părţile să evalueze oportunităţile în domeniul schimburilor de energie (gaze naturale şi energie electrică) şi să identifice domeniile de lucru practic pentru îmbunătăţirea şi crearea de noi servicii pentru participanţii la piaţă.

“Având în vedere interesul şi evoluţiile viitoare ale pieţelor gazelor din Europa şi, în special, din Europa de Est şi de Sud-Est, memorandumul stabileşte un set de obiective şi deschide calea către eforturi şi demersuri combinate care vor adăuga valoare mediului de pe piaţă”, precizează un anunţ comun al celor trei instituţii.

Bursa Poloneză de Energie este bursa de mărfuri licenţiată din Polonia care operează în temeiul Legii privind bursele de mărfuri, şi gestionează o piaţă reglementată şi o facilitate de tranzacţionare organizată în conformitate cu Directiva MiFID II. TGE este, de asemenea, operator al pieţei de energie electrică desemnat (OPEED) în Polonia. TGE desfăşoară activităţi pentru organizarea şi desfăşurarea tranzacţiilor de schimb pe pieţele de energie electrică, gaze naturale, drepturi de proprietate şi certificate de emisii de CO2. 

EnExGroup, format din Hellenic Energy Exchange SA şi EnEx Clearing House S.A. HEnEx a fost desemnat de către autoritatea de reglementare greacă (Autoritatea de Reglementare pentru Energie - RAE) ca singurul operator al pieţei de energie electrică desemnat (OPEED) în Grecia pentru operarea Pieţei pentru ziua următoare şi a Pieţei intrazilnice şi operează şi Piaţa Financiară a Energiei, în calitate de operator de piaţă a pieţei instrumentelor derivate de energie.

EnExClear este o filială a HEnEx, responsabilă pentru compensarea şi decontarea tranzacţiilor încheiate pe pieţele pentru ziua următoare şi pieţele intrazilnice, precum şi pentru compensarea şi decontarea  poziţiilor pe piaţa de echilibrare. HEnEx va opera în curând o platformă de tranzacţionare a gazelor naturale (NG), asumându-şi rolul de OPT (Operator al platformei de tranzacţionare) în conformitate cu UE 312/2014. EnExClear va fi responsabilă pentru compensarea şi decontarea tranzacţiilor încheiate în Platforma de tranzacţionare NG.

BRM este o bursa de marfuri ce efectueaza activitati de organizare şi desfăşurare a tranzacţiilor pe piaţa gazelor naturale din România. BRM operează Piaţa de echilibrare în numele OTS din România (Transgaz S.A.), încheind tranzacţii de compensare pentru Piaţa SPOT, Forward şi recent, Piaţa Futures din România, prin departamentul său BRM CCP.