Un grup danez, Eurowind, are actele în regulă pentru un parc eolian de aproape 100 de milioane de euro la Galaţi. EWE Frumuşiţa, compania de proiect pentru parcul de 66 MW, a obţinut contractul de racordare la reţea de la Distribuţie Energie Electrică România

Autor: Roxana Petrescu 24.06.2021

♦ Compania de proiect este deţinută de grupul danez Eurowind Energy, prezent pe zona de dezvoltare de proiecte eoliene în Danemarca, Suedia, Germania, dar şi în România.

EWE Frumuşiţa, compania de proiect pentru un parc eolian de 66 MW la Galaţi, a obţinut contractul de racordare la reţea de la Distribuţie Energie Electrică România (DEER), parte a grupului Electrica, gestionara reţelei unde ar urma să fie realizată investiţia. Dacă dezvoltatorul va atrage un investitor, valoarea parcului s-ar putea ridica la 100 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Compania de proiect este deţinută de grupul danez Eurowind Energy, prezent pe zona de dezvoltare de proiecte eoliene în Danemarca, Suedia, Germania, dar şi în România, unde are o echipă locală de conducere, gestionată de Adrian Dobre. El a fost implicat de-a lungul anilor în dezvoltarea mai multor parcuri eoliene. Danezii au pornit ca o afacere de familie, având în prezent şi competenţe în zona de dezvoltare a parcurilor solare.

Potrivit datelor centralizate de ZF, care iau în calcul anunţurile oficiale făcute de investitori, dar şi datele publicate pe site-ul Transelectrica, în acest moment sunt în diferite etape de avizare proiecte eoliene şi solare cu o capacitate de peste 5.000 MW în valoare de peste 6 mld. euro. Capacitatea este semnificativă dacă ţinem cont de faptul că acum, în total, funcţionează 3.000 MW de proiecte eoliene şi 1.350 MW de proiecte solare, la nivelul întregului sistem energetic fiind instalaţi circa 20 GW din care funcţionează jumătate.

Datele centralizate de ZF arată că efervescenţa pieţei se apropie de calculele oficiale făcute pentru următoarea decadă. Potrivit Planului Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC), pe partea de energie eoliană este aşteptată o creştere de la 3.000 MW, cât este în prezent, la peste 5.250 MW în 2030.

Pe plan solar, în acest moment sunt mon­taţi circa 1.350 MW în proiecte solare, dar estimările oficiale arată că această capacitate ar putea ajunge la circa 3.400 MW în 2025 şi 5.000 MW în 2030.

Specialiştii de la BloombergNEF, de exemplu, cred că faţă de cei 6 GW estimaţi la nivel oficial, potenţialul real ar fi de 10 GW în eoliene şi solare pentru următoarea decadă.

În contextul în care deja proiectele anunţate depăşesc capacitatea reţelei de a le integra, întrebarea care se ridică este câte din investiţiile care totuşi primesc avizele de racordare se vor finaliza.