Abia ieşită din criză, Germania se confruntă cu o criză acută de muncitori calificaţi

Autor: Catalina Apostoiu 24.06.2021

Odată cu încetinirea imigraţiei din UE, guvernul german se teme că firmele locale se vor confrunta în continuare cu un deficit uriaş de forţă de lucru calificată, potrivit The Local. Anii trecuţi, pentru a rezolva această problemă, guvernul de la Berlin a derulat un program de acordare de vize de muncă pentru persoane din state din afara UE. Cel mai mult au beneficiat muncitorii din Balcani.

Comisarul german al integrării Annette Widmann-Mauz a avertizat că economia germană are nevoie „disperată“ de muncitori calificaţi. Companiile germane duc deja lipsă de aproximativ 270.000 de muncitori calificaţi, bărbaţi şi femei.

Potrivit comisarului german, acest lucru se datorează în parte unei scăderi a imigraţiei de forţă de muncă calificată din UE, incluzând ingineri, asistente medicale, bucătari, meşteşugari.

„Numărul de muncitori supli­mentari sosiţi din UE în Germania a scăzut cu aproximativ 25% anul trecut“, a declarat aceasta.

O gamă largă de industrii ger­ma­ne, printre care construcţiile, industria alimentară şi a serviciilor de îngrijire, au ajuns să depindă masiv de o forţă de muncă în mare parte imigrantă provenind din UE în ultimii ani.

Pe seama acestei forţe de muncă se poate pune un procent de 0,2% din creşterea anuală a economiei germane din ultimii ani, a explicat Widmann-Mauz.

Deşi pandemia pare să fi exacerbat problema, guvernul german încearcă de mai mulţi ani să reducă acest deficit.

În 2019, acesta a elaborate un proiect de lege pentru a înlesni migrarea muncitorilor cu calificări vocaţionale în Germania. Legea a intrat în vigoare în martie 2020, luna primului lockdown naţional al ţării.

În acel moment, aproximativ 30% din companiile germane se confruntau cu deficite de forţă de muncă, potrivit indicatorului KfW-ifo.

Deficitul de muncitori calificaţi a scăzut uşor în lunile următoare, dar mai apoi a crescut din nou în această primăvară. Potrivit unui raport recent al KfW-ifo, 23,7% din companiile germane au raportat un deficit de muncitori calificaţi în aprilie 2021.

„La sfârşitul anului, proporţia ar urma să fie la fel de mare ca înainte de criză“, se avertizează în raport.

Potrivit schengenvisainfo.com, autorităţile germane au reuşit să acorde 30.200 de vize unor muncitori calificaţi din ţări terţe în perioada 1 martie-31 decembrie 2020.

Printre cei mai importanţi beneficiari s-au numărat muncitori înalt calificaţi din patru ţări din Balcanii de Vest: Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Albania.