Gazprom: Cu cât va fi mai mult verde în Europa, cu atât mai mult va creşte cererea de gaze

Autor: Roxana Petrescu 24.06.2021

Orientarea spre energia verde a întregului bloc eu­ro­pean se transformă într-o sursă suplimentară de creştere a veniturilor pentru gigantul rus Gazprom, în contextul în care gazul este văzut ca un combustibil ideal de tranziţie. Cu gazoducte noi „înţepate“ deja în Europa şi cu preţuri în creştere vertiginoasă, tranziţia energetică le creează ruşilor condiţiile ideale pentru a-şi cimenta poziţia de cel mai puternic furnizor extern de gaz pentru statele europene.

„Pe măsură ce creşte capacitatea de producere a surselor regenerabile de energie, creşte şi cererea de gaz. De exemplu, iarna trecută, în anumite regiuni, am avut mai multe situaţii în care a fost evitată întreruperea curentului numai datorită energiei electrice produse la centralele cu gaz. Acest aspect ne arată încă o dată că energia regenerabilă are nevoie de sprijinul fiabil pe care îl poate oferi gazul“, spun reprezentanţii gigantului Gazprom, la solicitarea ZF.

În România, în primele cinci luni ale anului, importurile de gaze au explodat, fiind de trei ori mai mari faţă de anul trecut pe fondul scăderii producţiei interne şi al creşterii cererii. Mai mult, preţul gazului este într-un raliu de la începutul anului, ajungând la peste 30 de euro pe MWh faţă de 17 euro cât era în ianuarie.

„Chiar cu o agendă «verde»t, este necesar să încălziţi casele, să produceţi, să furnizaţi electricitate neîntrerupt şi să furnizaţi materii prime şi combustibil pentru întreprinderile industriale“, mai spun ruşii de la Gazprom.