Cristian Secoşan, CEO Siemens România şi Moldova, preia conducerea Consiliului Investitorilor Străini, în locul Ramonei Jurubiţă, Country Managing Partner KPMG România, care a deţinut funcţia în 2019 – 2021

Autor: Roxana Rosu 24.06.2021

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a ales o nouă echipă executivă, condusă de Cristian Secoşan, CEO Siemens România şi Moldova, care preia poziţia de preşedinte, în timp ce Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner KPMG România, şi Eric Stab, Preşedinte şi CEO ENGIE România, au fost aleşi vicepreşedinţi.

Conducerea FIC a fost asigurată în mandatele 2019 – 2021 de către Ramona Jurubiţă.

„Ultimii doi ani în rolul de preşedinte FIC au reprezentat pentru mine un memento constant că acţiunile şi activităţile noastre pot ajuta România să progreseze şi să conveargă cu statele membre mai dezvoltate ale UE şi cred că fiecare dintre proiectele noastre a reprezentat o fracţiune investită în dezvoltarea continuă a ţării noastre: am elaborat şi lansat un nou raport cu privire la investiţiile străine directe, am organizat a doua ediţie a proiectului Lideri pentru excelenţă în sănătate, dedicat managementului spitalelor publice din România, am elaborat recomandări cu privire la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi alte propuneri pentru o creştere economică susţinută, viabilă şi, de asemenea, am organizat constant întâlniri cu autorităţile cu privire la unele dintre cele mai presante probleme - digitalizarea sectorului public, tranziţia energetică etc.” a declarat Ramona Jurubiţă.

Pentru mandatul actual, Daniel Anghel, Tax and Legal Services Leader PwC România, a fost numit trezorier.

„Cred că FIC este una dintre cele mai reprezentative organizaţii de afaceri din România, cu un profil elevat şi competenţe pe măsură. Sunt onorat, dar în acelaşi timp obligat, să menţin nivelul de profesionalism şi continuarea dialogului cu factorii de decizie pentru a identifica cele mai bune soluţii de politici publice pentru o revenire uniformă a economiei. Oportunitatea pe care o aduce această redresare economică este reforma, reconstruirea economiei româneşti pe o bază durabilă şi pregătirea pentru era digitală. Ţinând cont de viziunea noastră pentru un mediu de afaceri mai bun, ne vom canaliza resursele către sprijinirea autorităţilor în atragerea de capital străin suplimentar către sectoare cu valoare adăugată ridicată, care cu siguranţă vor angaja la rândul lor alte tipuri de investiţii şi clustere, în special în contextul tranziţiei verzi şi celei digitale, pentru a oferi recomandări şi mai ales, pentru a ne asigura că împreună evităm prelungirea crizei de sănătate prin sprijinirea campaniei de vaccinare în lunile următoare.”, a declarat Cristian Secoşan, noul preşedinte al FIC.

În plus, Comitetul Director a decis ca agenda de lucru pentru acest an să fie centrată pe identificarea măsurilor pentru o creştere economică sustenabilă, cu accent pe componenta de mediu, cea socială şi de guvernanţă – cunoscute sub denumirea de criterii ESG.

FIC va acorda o atenţie crescută subiectelor abordate în grupurile sale de lucru care cad sub incidenţa PNRR, pentru a contribui la implementarea proiectelor propuse de Guvern. 

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care reuneşte peste 120 dintre cele mai importante şi mai mari companii româneşti cu capital străin.

În fiecare an în luna mai, FIC îşi alege un nou Consiliu Director pentru un mandat de un an, iar acesta, la rândul lui, alege până la sfârşitul lunii iunie, echipa executivă – preşedinte şi vicepreşedinţi, dintre cei 15 membri.