ALEPH STORY: Câţi bani câştigăm din EURO 2020? O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News

Ziarul Financiar 24.06.2021

O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News.

 

Dana Ciriperu: Vorbim astăzi despre fotbal şi bani, despre caţi bani poate genera pentru România organizarea a patru meciuri de la turneul campionatului european de fotbal. Sunt patru meciuri care se desfăşoară la Bucureşti.

Dan Pavel: Da. Şi ne plângem un pic de milă când vedem cam ce am fi putut să fie campionatul ăsta european. Trebuia să fie o mare sărbătoare şi un mare business pentru România, pentru Bucureşti. Nu este chiar aşa, recuperăm din pierderi. O pandemie, o necalificare, în primul rând. Aş pune necalificarea României în vârful listei dezastrelor, aşa, şi aceste reguli care au făcut ca stadionul să se deschidă doar la 25% din capacitate, au dus la ce scrie şi ZF în această analiză, 3,6 milioane de euro venituri preconizate de pe urma turiştilor veniţi la campionatul european. E foarte important că necalificarea României face ca banii ăştia să fie puţini pentru că ne-am ales cu cele mai slabe meciuri, asta e realitatea. Cele mai slabe naţionale, din punctul ăsta de vedere, al suporterilor, ne-am ales cu Macedonia de Nord, cu tot respectul pentru performanţa lor de a se califica la Euro, dar ţi-ai fi dorit nişte nemţi, nişte englezi care să bea fiecare 30 de beri în Centrul Vechi.  

 

Dana Ciriperu: Sau cehi.

Dan Pavel: Cehi, francezi, orice cu putere de cumpărare mai  mare, astea erau calculele normale pentru campionatul ăsta european.

 

Dana Ciriperu: Şi pentru că tot e vorba de bere, îmi aduc aminte că scriam despre bere la campionatele europene şi mondiale anterioare. În 2014, când berarii îşi puseseră mari speranţe în campionatul mondial de fotbal, care atunci a fost găzduit de Brazilia, fără România şi atunci, şi a fost o vreme cam ca asta de acum. Cu ploi fix atunci când erau meciurile şi se amenajaseră locuri de vizionare cu plasmă, televizoare foarte mari, venea câte o ploaie şi le strica planurile. Cam aşa au fost zilele şi acum, cel puţin la meciurile astea din grupe, găzduite de Arena Naţională. Dar dincolo de asta am câştigat nişte stadioane făcute pentru a găzdui aceste meciuri de la campionatul european.

Dan Pavel: Nu ştiu cine a câştigat. Că de fapt, dacă te uiţi la cât am dat pe stadioanele alea am cam pierdut în primă fază peste 200 de milioane, costurile celor trei arene. Ne-am ales cu linia de cale ferată dintre Otopeni şi Gara de Nord, care fără campionatul european poate că nu s-ar fi făcut niciodată.

 

Dana Ciriperu: Sau în 20 de ani cum se face de obicei o lucrare de infrastructură.

Dan Pavel: Exact. Noi oricum am întârziat cu lucrările astea, încă avem stadioane care nu sunt date în folosinţă, nu s-a jucat niciun meci nici pe Giuleşti, nici pe Arcul de Triumf, nici de Ghencea. Nu avem fotbal ca să folosim stadioanele astea, dar probabil că le vom folosi la un moment dat. Asta a fost o păcăleală de fapt, trebuie să spunem lucrurile astea. UEFA nu ne-a cerut niciodată să construim trei stadioane pentru antrenamentele echipelor care vin a Bucureşti. Au spus cei de la UEFA în condiţiile lor că e nevoie de baze de pregătire, stadionul Sportul, spre exemplu, sau cel din Buftea, Arenele Federaţiei puteau să fie foarte bine baze de pregătire pentru echipele care au venit la Bucureşti. Meciurile oricum erau stabilite să se joace pe Arena Naţională. Adică în niciun caz pe Giuleşti sau pe Arcul de Triumf. Ne-am ales cu astea trei arene, am făcut ca povestea asta să fie, am înflorit un pic povestea de fapt şi am reuşit să deblocăm banii ăştia, dar tot de la bugetul nostru, adică ăştia nu sunt bani veniţi de la UEFA sau de la Uniunea Europeană. Dar sunt nişte câştiguri. Când vom trage linie peste câţiva ani vom vedea că rămânem cu ceva totuşi.

 

Dana Ciriperu: Aşa cum ai spus şi tu, dacă am avea fotbal şi spectatori cu care să umplem stadioanele astea până la urmă, pentru că la nivelul la care suntem acum, cu greu putem spera la un viitor campionat european.

Dan Pavel: Da, e neclară destinaţia stadioanelor. Giuleştiul ştie mai bine că îl are pe Rapid, Rapid a promovat în liga I şi e un stadion potrivit pentru momentul ăsta. La Arcul de Triumf încă se discută, Federaţia de Rugby, FCSB vrea să joace acolo, probabil şi Dinamo se va duce să joace acolo. În Ghencea nu e clar cine joacă. E clar doar că staionul ăla din Ghencea a costat aproape 100 de milioane de euro, 90 şi ceva de milioane de euro, şi arată minuat. Asta e drept.