Urmează ZF Bankers 2021, 6-7 iulie. Depozitele sunt acum pentru bănci o povară: nivelul economisirii este prea ridicat

Autor: Cristian Hostiuc 25.06.2021

În 2008, raportul dintre credite şi depozite era de 120%, acum raportul este de 68%, asta însemnând că băncile au ajuns să aibă prea mulţi bani.

Economisirea a crescut foarte puternic după criza din 2008-2009, asta şi pe fondul dublării sau chiar triplării salariilor. Bancherii nu au putut să ţină pasul cu această creştere a economisirii pentru că nu au găsit în piaţă suficientă cerere solvabilă şi bancabilă pentru credite. În mai 2021, creditul de retail (persoane fizice) şi creditul corporate, în lei şi valută, a ajuns la 296 mld. lei, în timp ce depozitele făcute de persoanele fizice şi companii a fost de 435 mld. lei.

Creşterea economisirii interne a înlocuit liniile de finanţare externe, care susţineau activitatea de creditare a băncilor din România până în 2008-2009.

Lichiditatea în exces este plasată de bănci în achiziţia de titluri de stat, adică finanţează statul, creditul gurvenamental ajungând în mai 2021 la un sold de 160 mld. lei, în creştere cu 18% faţă de mai 202. Lichiditatea care mai rămâne este plasată pe interbancar sau la BNR. Piaţa dobânzilor la depozite este destul de largă, în sensul că sunt bănci mari care oferă 3% pe an, dar şi bănci care oferă 1% pe an. Românii sunt destul de conservatori şi nu-şi schimbă atât de uşor banca de economii, ceea ce le permite multor bănci să ofere la depozite dobânzi scăzute.

Deşi statul, prin ofertele Tezaur şi Fidelis, au dat dobânzi mult mai mari decât dau băncile la depozite, nu multă lume a achiziţionat aceste titluri de stat.

Una dintre temele de discuţie la ZF Bankers 2021, care va avea loc pe 6 şi 7 iulie, va fi legată de „povara“ depozitelor bancare, de modul cum îşi gestionează băncile lichiditatea şi când va mai ajunge sistemul bancar din România la un raport de 100% între depozite şi credite.