Ediţie specială supliment ZF Rezidenţial. Ce schimbări au loc pe piaţa rezidenţială locală în 2021. Dezvoltatorii se concentrează pe proiecte cu spaţii verzi şi facilităţi, iar clienţii caută locuinţe mai mari, cu terase sau curte

Autor: Bogdan Alecu 25.06.2021

♦ Noile proiecte aflate în construcţie mizează tot mai mult pe facilităţi integrate şi pe suprafeţe mai mari, indiferent că sunt amplasate în oraşe sau în afara acestora. În plus, 2021 va aduce un număr record de noi locuinţe livrate, aproape 20.000.

Aproximativ 18.000 - 20.000 de locuinţe ar urma să fie finalizate în acest an, rezultatul urmând să depindă de gradul la care dezvoltatorii îşi vor menţine ritmurile actuale de dezvoltare şi de uşurinţa cu care vor fi întocmite procesele de predare a lucrărilor.

„Momentan la nivelul primelor cinci luni din 2021 suntem din punctul de vedere al livrărilor de noi locuinţe la un nivel similar cu cel din 2020 şi estimăm livrări record pentru 2021 de circa 18.000 - 20.000. Există cerere în piaţă. În 2020 a fost un context pandemic, iar la nivelul primelor cinci luni din 2021 arată o creştere a numărului tranzacţiilor cu 36% la nivel naţional. Suntem într-un context favorabil pe un trend ascendent“, a spus Viorel Mohorea, Condominium Sales Manager, SVN România, în cadrul teleconferinţei supliment ZF Rezi­denţial: Ce schimbări au loc pe piaţa rezidenţială locală în 2021, un eveniment ZF realizat în parteneriat cu Atria Urban Resort, Cosmo­polis, Hagag Develop­ment Europe, HILS, One United Properties, Patria Bank, Quadra Casa, Reynaers Aluminium, RPC Dezvoltări Imobiliare şi SVN România.

Acest volum de livrări ar urma să fie similar cu cel înregistrat în 2020, când în Bucureşti şi împrejurimi s-a înregistrat un nou record de locuinţe finalizate, în ciuda pandemiei de COVID-19. Astfel, 20.733 de locuinţe au fost finalizate anul trecut în regiune, în creştere cu aproximativ 40% faţă de anul 2019, potrivit datelor Insti­tutului Naţional de Statistică. „Pandemia ne-a dat o direcţie şi un nou trend, există o tendinţă către locuinţe cu spaţii exterioare generoase, aparta­mente cu grădină, terase mari, case, dar este devreme să ne pronunţăm dacă este un trend de moment sau unul care va continua“, a declarat Viorel Mohorea. SVN România are în portofoliu peste 30 de proiecte rezidenţiale situate în Bu­cu­reşti sau în zona metropolitană precum Cos­mopolis sau Arbo Residence şi un pro­iect nou de case - Liziera de Lac din Frumuşani.

„Exisă piaţă pentru proiecte din afara cât şi din interiorul Bucureştiului. Important este ca proiectele să aibă o temă bine gândită din prealabil, să ai publicul ţintă targetat. Proiectele din exterior vin acum cu facilităţi integrate deoarece oamenii vor să aibă şi şcoli, grădiniţe, spaţii pentru petrecerea timpului liber", a subliniat consultantul SVN.

Segmentul premium continuă să se dezvolte, iar One United Properties, cel mai activ dezvoltator de pe piaţa locală, se pregăteşte să demareze faza a doua a proiectului One Cotroceni Park care reprezintă componenta rezidenţială.

"Anul acesta avem deja 787 de unităţi livrate, 905 urmează a fi livrate şi 868 de noi unităţi pregătim să lansăm în One Cotroceni Park. Aici am intrat în faza a doua, cea de rezidenţial. un concept multifuncţional, dezvoltat pe un teren de 5,8 hectare şi va aduce o mare valoare zonei. Începem acolo cu 2,3 şi patru camere, opt blocuri cu 11 etaje unde oamenii vor beneficia de toată zona comercială cu restaurante, fitness", a spus Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division, One United Properties.

Birourile vor fi finalizate în perioada imediat următoare. Construcţiile apartamentelor au început, faza a doua tocmai a demarat iar în trei ani primii rezidenţi se vor putea muta acolo.

"La parterul a cinci dintre blocuri există zonă comercială, iar la primul etaj există birouri - mici spaţii de birouri vor putea fi cumpărate. În plus zona va avea 15.000 mp de spaţii comerciale. Zona comercială este de vânzare, după construcţie va fi vândută iar cel care cumpără va închiria", a spus Beatrice Dumitraşcu.

Creşterea suprafeţei locuinţelor s-a resimţit şi în cazul finanţării.

"Începând cu anul trecut, dacă ne uităm la prima jumătate a anului, a crescut apetitul de economisire, odată cu vara şi o cristalizare mai bună a ce înseamnă sistemul economic plus o mai bună predictibilitate, s-a deblocat şi piaţa imobiliară iar din vara anului trecut am asistat la creşterea creditării pentru locuinţei pentru la final de 2020 am avut o creştere de 10%. Ritmul s-a menţinut şi în 2021 iar în prezent avem o creştere de 3,5% faţă de anul trecut. majoritatea consumatorilor au mers către imobile cu suprafeţe mai mari, a crescut ponderea de 3-4 camere, case cu teren şi valoarea creditului este mai mare, dar asta şi datorită scumpirilor din piaţă. Dacă valoarea medie era de circa 40.000 de euro, acum este de peste 50.000 de euro", a spus Cornel Frăţică, Director Comercial Retail, Patria Bank

 

Beatrice Dumitraşcu,

CEO residential division, One United Properties

♦ Avem deja 787 de unităţi livrate, 905 urmează a fi livrate şi 868 de noi unităţi pregătim să lansăm în One Cotroceni Park. Începem acolo cu 2,3 şi patru camere, opt blocuri cu 11 etaje unde oamenii vor beneficia de toată zona comercială cu restaurante, fitness.

♦ Birourile vor fi finalizate în perioada imediat următoare la One Cotroceni Park. Construcţiile apartamentelor au început, faza a doua tocmai a demarat, iar în trei ani primii rezidenţi se vor putea muta acolo.

♦ One Floreasca Towers, One Herăstrău Vista, faza a doua a Neo Mamaia şi One Lake District, acestea au peste 2.300 de unităţi ce vor urma să înceapă. În curs avem 1.773 de apartamente şi 2.351 în plan. Sunt proiecte care urmează să înceapă până la finalul acestui an, începutul anului viitor.

Cornel Frăţică,

director comercial retail, Patria Bank

♦ Începând cu anul trecut, dacă ne uităm la prima jumătate a anului, a crescut apetitul de economisire, odată cu vara şi o mai bună predictabilitate, s-a deblocat şi piaţa imobiliară iar din vara anului trecut

♦ Ritmul s-a menţinut şi în 2021, iar în prezent avem o creştere de 3,5% faţă de anul trecut.

♦ Majoritatea consumatorilor au mers către imobile cu suprafeţe mai mari, a crescut ponderea de 3-4 camere, case cu teren şi valoarea creditului este mai mare, dar asta şi datorită scumpirilor din piaţă.

Dacă valoarea medie era de circa 40.000 de euro, acum este de peste 50.000 de euro.

Daniel Popa,

country manager,

Reynaers Aluminium

♦ Piaţa are o creştere moderată, de 5-10% faţă de perioada similară a anului trecut. Sunt provocări legate de scumpirea materiilor prime.

♦ Acum sunt în derulare proiecte precum The Ivy dezvoltat de Speedwell, Sema Parc, cele dezvoltate de One United precum Neo Floreasca Lake, One Modrogan.

♦ Piaţa are o creştere moderată, există competiţie între dezvoltatorii iar aceştia optează pentru soluţiile din aluminiu deoarece pot veni cu ferestre mai mari.

 

Viorel Mohorea,

condominium sales manager,

SVN România

♦ La nivelul primelor cinci luni din 2021 suntem din punctul de vedere al livrărilor de noi locuinţe la un nivel similar cu cel din 2020 şi estimăm livrări record pentru 2021 de circa 18.000 - 20.000.

♦ Pandemia ne-a dat o direcţie şi un nou trend, există o tendinţă către locuinţe cu spaţii exterioare generoase, apartamente cu grădină, terase mari, case, dar este devreme să ne pronunţăm dacă este un trend de moment sau unul care va continua.

♦ Există piaţă pentru proiecte din afara şi din interiorul Bucureştiului. Important este ca proiectele să aibă o temă bine gândită în prealabil, să ai publicul ţintă targetat.

Anna Cohen,

head of marketing,

Hagag Development Europe

♦ Cererea pentru rezidenţial continuă pe un trend pozitiv şi tot mai mulţi clienţi caută noi apartamente.

♦ Clienţii nu se mai orientează doar după preţul pe metru pătrat, ci se uită şi la facilităţile oferite de proiect la locaţie sau felul proiectelor, iar noi ne adaptăm strategia.

♦ Suntem deja în discuţii pentru achiziţionarea mai multor clădiri în centrul Capitalei, nu putem spune dacă pentru office sau rezidenţial deoarece ne uităm la mai multe oportunităţi.

 

Adrian Cionca,

director,

RPC Group

♦  Avem un proiect la Timişoara de 150 de apartamente, în sud-vestul Timişoarei un ansamblu de 120 de apartamente. În nord-vestul Timişoarei 320 de case şi 400 de apartamente, un nou proiect, cu şcoală, supermarket şi sperăm să finalizăm actele pentru un cartier de 600 de case în nordul Bucureştiului.

♦ După pandemie clienţii caută apartamente de trei camere cu balcoane mai mari, iar noi am venit acum cu balcoane de tip terasă unde să poată amplasa o masă.

♦ Preţurile nu doar că au crescut pentru materialele de construcţii, ci am ajuns să nu mai găsim deloc pe stoc.

Bogdan Bălaşa,

business development manager,

HILS Pallady Apartments

♦ Avem o fază avansată de construcţie şi până în toamna anului viitor vom finaliza proiectul, dar într-un an din acel moment vom închide complet proiectul.

♦ Am optat pentru o gamă largă de apartamente, de la garsoniere la duplexuri de aproape 250.000 de euro. Noi am cosntruit o parcare supraetajată pentru a oferi cât mai multe locuri de parcare, cu mai multe avantaje.

♦ A crescut interesul pentru locurile de parcare deoare în tot Bucureştiul există o criză a locurilor de parcare.

 

Liria Themo,

marketing coordinator,

Atria Urban Resort

♦ Prima fază este gata, iar spre finalul anului livrăm faza a doua cu 400 de apartamente din care 55% contractate. Acum sistematizăm drumurile în proiect.

♦ Noi avem un mix de la studiouri, două camere, trei şi patru. La parter apartamentele au grădină privată şi acestea s-au vândut primele. Acestea au cea mai mare cerere.

♦ Am mizat pe blocuri p plus patru la interior şi p plus şase la exterior. Clienţii vor spaţii verzi, nu clădiri înalte.

 

Tatiana Popescu,

managing partner, Quadra Casa

♦ Se pune tot mai mult accent pe design tehnic, util, nu doar de imagine.

♦ Avem atât parte pentru persoane fizice, cât şi una pentru dezvoltatori, iar aici avem cele mai mari cantităţi. Dar creşte de la lună la lună şi partea de clienţi privaţi.

♦ Băile încep de la 10.000 de euro şi ajung şi la 50.000 de euro echipate complet.

Avem echipe de designeri care fac desene tehnice, arhitecţi care se ocupă de partea tehnică.