ZF Investiţi în România! Valentin Roşu, CTP, cel mai mare proprietar de centre logistice din România: Avem proiecte de 220 mil. euro în derulare, bugetul a crescut cu 10% pentru că sunt clienţi noi

Autor: Bogdan Alecu 28.06.2021

CTP, cel mai mare proprietar de centre logistice din România, accelerează planul de investiţii pe  piaţa locală şi are în plan să treacă pragul de 2 mil. mp în 2021 Pentru anul viitor vizează construcţia a încă 300.000 mp de centre logistice.

CTP, cel mai mare dezvoltator şi administrator pe termen lung de parcuri industriale şi logistice din România şi din Europa Centrală şi de Est, accelerează planurile de construcţie începute în acest an. În România, CTP îşi propune să finalizeze construcţia unor clădiri cu o suprafaţă totală de peste 330.000 mp până la finalul lui 2021, iar investiţiile dedicate acestor proiecte depăşesc suma de 200 milioane euro.

„Acum avem proiecte de circa 220 mil. euro în construcţie, unele aproape de a fi gata, altele la început. Bugetul a crescut cu circa 10% deoarece avem clienţi noi şi am reluat proiecte care erau on-hold precum cel de la Ştefăneşti – Bucharest North din nordul Capitalei şi am devansat unele care erau programate pentru 2021. Acolo avem o singură construcţie în cinci faze, prima a fost anul trecut, fazele a doua şi a treia erau programate pentru anul acesta, iar acum facem şi faza a patra şi cea a cincea, încă 50.000 mp în plus. Am mai început un proiect nou la Timişoara, Timişoara 4 pentru un client nou“, a spus Valentin Roşu, regional development director, CTP România.

Un proiect care se desfăşoară într-un ritm accelerat este depozitul pe care CTP îl construieşte pentru operatorul logistic al lui Kingfisher, compania Quehenberger, în cadrul CTPark Bucharest West.

Pe lângă depozitul pentru Kingfisher, compania care operează Brico Depot în România, CTP mai dezvoltă, în acelaşi timp, alte şase proiecte în parcurile din Timişoara, Turda, Sibiu, Piteşti, dar şi din jurul capitalei – CTPark Bucharest şi CTP Bucharest North.

„Cel mai mare proiect în construcţie este aproape de finalizare, CTPark Bucharest West de la km 23 pe A1, 86.000 mp utili şi trebuie finalizat până la 1 septembrie. Mai avem un proiect în zona de nord a Bucureştiului început anul trecut şi trebuie finalizat până la finalul anului de 116.000 mp. Prima parte a proiectului a fost finalizată anul trecut, primii 20.000 mp iar diferenţa va fi gata în 2021, până la sfârşit de decembrie. Mai avem proiecte în Timişoara, Turda care vor fi gata până la finalul anului“, a spus Valentin Roşu.

CTP are în plan să livreze tot 300.000 mp de depozite şi în 2022. „Targetul pentru 2021 cu construcţiile noi este să ajungem la 2 mil. mp.“

„La nivel internaţional avem ca target să ajungem la 10 mil. mp până în 2023. Acum avem peste 6 mil. mp. În ultimii trei ani am construit chiar mai mult decât colegii din Cehia. În 2017 am demarat prima construcţie şi am ajuns la peste 1,5 mil. mp acum. Am ajuns a doua ţară din grup după Cehia care are peste 3,5 mil. mp“, a subliniat Valentin Roşu.

CTP acţionează ca şi antreprenor general pentru proiectele grupului din România, sub îndrumarea lui Valentin Roşu. Acesta coordonează împreună cu o echipă de 15 ingineri experţi toate şantierele din Bucureşti şi din ţară.

„Preţurile materialelor de construcţii au urcat puternic în 2021, avem la unele materiale creşteri chiar de 50% sau de 100% chiar. Cu ajutorul partenerilor încercăm să securizăm materiale la un preţ bun încă de la începutul anului pentru anul în curs. Am schimbat puţin şi strategia şi cumpărăm noi direct materialele cum procedează un antreprenor general. Până acum le cumpăram prin subantreprenori. O problemă este că nu mai găsim materiale pe piaţă“, a spus directorul de dezvoltare

Dezvoltarea CTP a fost una continuă, cu 10-15% creştere în fiecare an.

„Chiar şi în noile condiţii încercăm să livrăm totul la timp. Spre exemplu colegii din Cehia caută acum materiale în ţări precum Turcia pentru a ne asigura că avem materialele necesare pentru a ne dezvolta în continuare. Şi colegii din Cehia şi Ungaria se confruntă cu aceleaşi probleme. Este o problemă la nivel european“, a spus Valentin Roşu.

Viitoarele depozite ale CTP vor utiliza şi mai mult energia verde şi vor dispune inclusiv de panouri fotovoltaice.

„Noi certificăm toate proiectele de la Breeam Very good în sus. Vom începe de acum înainte să facem proiectele solare. Proiectele sunt gândite încă din faza de construcţie ca să adăugăm pe acoperiş panouri fotovoltaice şi să livrăm energie verde. Chiar şi acum, în depozite livrăm energie certificată verde şi încercăm să mergem mai departe. Vom avea staţii de încărcare pentru maşini electrice. Deja le instalăm. Vom avea o izolaţie şi mai bună la acoperiş tocmai pentru a avea costuri de utilizare mai mici“.