ALEPH STORY: Interes scăzut pentru examenul de Bacalaureat. Câţi elevi s-au înscris. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News

Ziarul Financiar 25.06.2021

O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News.

 

Dana Ciriperu: Astăzi vorbim despre faptul că unul din patru tineri care ar fi trebuit să se înscrie la examenul de Bacalaureat în acest an nu a făcut acest lucru.

Ioana Răduca: Nu înţeleg de ce zici că ar fi trebuit, scrie undeva că trebuie să te înscrii la Bac? Nu cred că e obligatoriu. Ar fi putut, e mai corect, nu?

 

Dana Ciriperu: Ar fi putut să se înscrie la Bacalaureat şi nu au făcut-o, eu zic şi că ar fi trebuit, din momentul în care, dacă au ajuns toţi în clasa a 12-a, din nou, s-ar putea să ne lipsească nişte statistici şi de fapt ei să fi pierdut de mult partea asta de şcoală şi abandonul şcolar să fie chiar şi la cei de 117 şi 18 ani, să fie în floare, la fel cum se întâmplă la clasele mai mici. Cert este că ministrul educaţiei ne-a anunţat că doar 77% dintre cei care termină clasa a 12-a anul acesta s-au înscris pentru examenul de Bacalaureat.

Ioana Răduca: Deci, cumva dintre cei care chiar au mers la şcoală până în ultima clipă. Nu înţeleg de ce te miri. Dacă ne uităm la cifrele din anii precedenţi, da, anul trecut, spre exemplu, la Bac s-au înscris peste 80% dintre cei care au terminat clasa a 12-a, dar hai să mergem mai în urmă. Sunt sute de mii de copii pe care i-am pierdut pe drum. Sunt cei care nu s-au înscris la Bac nici în prima, nici în a doua, nici în a treia sesiune. Sunt cei care nici în anul următor nu au făcut asta şi despre care nu mai ştim nimic. Mulţi dinre ei probabil îi regăsim în statistica tinerilor şomeri, pentru că întrebai tu de ce nu se duc? În primul rând de ce ar fi trebuit, pentru că la angajare îţi trebuie o diplomă, măcar din acest simplu motiv, dacă vrei să faci ceva, orice, ai nevoie de această diplomă de Bac. Teoretic îţi certifică faptul că ştii să scrii, să socoteşti, că înţelegi lucruri, că poţi citi, că eşti un adult, pentru că vorbim de adulţi deja, perfect funcţional. Şi cam atât.

 

Dana Ciriperu: Da. E diploma aceea care îţi garantează cumva calea spre, cum o numeam noi – diplomă de maturitate – era la un moment dat examenul de Bacalaureat. Dar dincolo de asta, faptul că scade ponderea celor care se înscriu, suprapus cu rata de promovabilitate a Bacalaureatului care se duce undeva între 60% şi 70%. Cred că de mult n-am mai avut 70% rată de promovabilitate.

Ioana Răduca: Da, am pendulat între 50% şi peste 60%.

 

Dana Ciriperu: După prima sesiune a Bacalaureatului mai e a doua sesiune în toamnă, dar rămânem undeva, mă aştept ca anul acesta să vedem aşa, în jur de 70.000 de tineri cu examenul de Bacalaureat promovat după prima sesiune, tineri care după aceea ar putea să meargă către o facultate sau ar putea să intre în piaţa muncii. Ce se întâmplă cu ceilalţi analizăm, cum spune ministrul educaţiei.

Ioana Răduca: Dar ce înseamnă analizăm din gura ministrului educaţiei? Pentru că eu aş fi preferat să aud un ministru al educaţiei indiferent cum îl cheamă, de la ce partid vine, imediat ce a pus punct acestei fraze în care ne spunea că „unul din patru elevi care au terminat clasa a 12-a anul acesta a şi dat examenul de Bac”, a pus punct frumos şi ne-a explicat ce e în spatele acestei statistici. Ministerul pe care îl conduc a făcut o analiză din care reiese că, două puncte, liniuţă de la capăt. Fie sunt motive financiare, sunt copii care nu au mai putut să meargă la şcoală s-au retras pentru că îşi susţin familiile, fie noi am făcut o analiză din care a reieşit că pur şi simplu oamenii nu mai sunt interesaţi să obţină această diplomă. Fie poate, nu ştiu, suntem atât de geniali, că noi vorbim atât de mult că avem elevi deştepţi, nu se nasc nicăieri pe planeta Pământ în afară de România, şi poate nu au mai dat Bac-ul pentru că au intrat în sisteme de evaloare diferite, internaţionale, pentru că vor să studieze în străinătate. Şi de aici numărul acesta foarte mare de elevi care ne lipsesc din această statistică, dar pe care îi regăsim în altă parte. Ori, cum ştii foarte bine, ministrul Câmpeanu a pus punct după acel procentaj de participare mică la examenul de Bacalaureat de anul acesta şi nu a venit cu niciun fel de explicaţie, asta e ţara care trăieşte în permanenţă în viitor – „o să facem”, „o să analizăm” – dar la timpul prezent sau trecut – ieri am făcut analiza asta şi acum vin cu rezultate şi cu măsuri concrete care să îndrepte cumva lucrurile – nu există niciodată.