Ce au făcut fondurile de investiţii în 2021? Multe promisiuni, dar puţine tranzacţii

Autor: Cristina Roşca 28.06.2021

Doar doi investitori financiari au făcut achiziţii directe în România în 2021, iar un al treilea îşi dezvoltă por­to­fo­liul prin tranzacţii de tip add-on - realizate de com­paniile din portofoliu. Este vorba de Oresa şi Mozaik Invest­ments, res­pectiv despre Mid Europa Partners (prin Profi şi Cargus).

Pe piaţa din România sunt prezente circa 20 de fon­duri de private equity mai mari sau mai mici, însă în pri­ma jumătate de an nu a existat multă activitate în seg­ment. Promisiunile totuşi sunt multe.

„Mai sunt multe luni din an şi dacă găsim ceva să ne pla­că, ne mişcăm rapid“, spunea recent Krzysztof Kulig, senior partner Innova Capital, unul dintre cei mai activi jucători din private equity în România.

Spre comparaţie, cinci fonduri de investiţii majore au făcut tranzacţii directe anul trecut pe piaţa din România - de cele mai multe ori achiziţii, dar şi un exit.

În 2020 s-au semnat în România 148 de tranzacţii cu o valoare totală de peste 5 mld. dolari, arată o analiză a com­pa­niei de audit şi consultanţă EY. Aceeaşi analiză arată că anul trecut au dominat investitorii strategici care au realizat 76% dintre deal-uri, pe când fondurile de investiţii au fost res­ponsabile pentru restul de 24%. Această situaţie nu este sur­prinzătoare însă, în cazul României aceasta fiind situaţia de mulţi ani, deşi înainte de pandemie se observa un interes crescut al investitorilor financiari pentru piaţa locală, după modelul ţărilor mai dezvoltate.